BiH
17

Fondacija Nijaz Duraković povezuje mlade i stare: Jedni druge imaju šta naučiti

Klix.ba
Fondacija Nijaz Duraković kroz projekat koji sufinansira Općina Centar Sarajevo, poziva sve zainteresovane na učešće u projektu pod nazivom "Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja".

Pravo učešća i prijave imaju mladi ljudi od 18 do 25 godina i penzioneri od 65 do 74 godine, sa područja općine Centar. Osnovni cilj projekta je poboljšanje socijalne uključenost osoba treće životne dobi u društveno korisne procese, te usmjerenje mladih ka očuvanju tradicije i važnosti, te korisnosti zanata koji u novijim trendovima u društvu postaju raritet.

Implementacija i realizacija projekta odvijat će se od sredine jula do sredine septembra 2016. godine. Održati će se osam radionica sa mladima i starijima u trajanju od maksimalno dva mjeseca. Učesnici projekta će dolaziti na radionice koje će biti jednom sedmično i koje će trajati oko dva sata. U prvom satu će mladi pokazivati starijima kako se koristi računar, internet i druge informacione tehnologije. U drugom satu će stariji pokazati mladima različite zanate, recepte, vještine, itd.

Tokom projekta projektni koordinator će vršiti monitoring i evaluaciju kao i pružiti podršku svim učesnicima. Fondacija će pokriti sve troškove materijala potrebnog za projektne aktivnosti kao i prevoz učesnika i učesnica, saopćeno je.

Vizija projekta da se ukažu zajedničke stvari kod starih i mladih i premosti generacijski jaz.

Obaveza svih učesnika iz Općine Centar jeste da budu prisutni na svim aktivnostima (8 radionica) te da se aktivno uključe u projektne aktivnosti i evaluacije.

Svi zainteresovani za ovu razmjenu i dopunu obrazovanja koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti putem e-mailova: [email protected] ili [email protected] ili na adresu Fondacije - Skenderija 29.

Potrebno je da pošaljete e-mail/pismo sa naznakom "Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja" te da navedete svoje ime, prezime, broj telefona, adresu prebivališta i datum rođenja. Prijave se primaju do 8. jula 2016. godine.