BiH
184

Vratili se u školske klupe: Bivši učenici Druge gimnazije proslavili 50 godina mature

Piše: M. N.
Učenici Druge gimnazije u Sarajevu, generacija 1962-1966, okupili su se ispred bivše škole kako bi obilježili 50. godišnjicu mature. Na ovo okupljanje stigli su iz cijelog svijeta.

Školsko zvono vratilo je ovu generaciju u mlade dane kada su željni znanja sjedili u istim klupama prije 50 godina. Razrednici su ih prozvali i nakon fotografisanja, bivši učenici a sada osobe treće dobi, nastavili su druženje u jednom od sarajevskih ugostiteljskih objekata.

"Bilo je dirljivo vratiti se u isti razred nakon 50 godina i sjesti u istu klupu kada smo bili učenici. Nakon prozivke, gdje nažalost među živim nije bilo nekoliko naših drugarica i drugova, prisjetili smo se naših profesora i školskih dogodovština", rekla je za Klix.ba bivša učenica Suvada Škorić.

Dogovor za obilježavanje mature je počeo još krajem prošle godine i želja im je bila da se okupi cijela generacija. Mnogi su doputovali iz Kanade, Amerike, Švedske, Norveške, Španije, Francuske, Izraela, Njemačke i Češke Republike, te zemalja regije.

"Generacija nam je bila veoma uspješna i među nama ima mnogo ljekara, profesora, inženjera... Mnogi od nas nisu napuštali Sarajevo i dali su veliki doprinos u ratu kao kao hirurzi, ljekari i profesori. Kardiologinja iz Beograda koja je poslije 40 godina prvi put došla u Sarajevo je rekla da će od sada dolaziti u Sarajevo jednom godišnje", kazala nam je Škorić.

Dosta ih je ostalo u kontaktu nakon završene srednje škole i druže se godinama. Neka prijateljstva datiraju još iz osnovne škole tako da je druženje proteklo u prepričavanju zanimljivih dešavanja iz daleke prošlosti.

"Iz školskih dana najviše pamtimo pojedine profesori jer smo uživali slušajući njihova predavanja, a i pojedine dogodovštine sa nekim profesorima", rekla je Škorić.

Na obilježavanju 50. godišnjice mature dogovorili su se da će druženje organizovati i sljedeće godine 28. maja.