Mjere opreza EU
0

Trajna zabrana ulaska za građane BiH za boravak duži od 90 dana

SRNA
Da bi se spriječio šverc, rad na crno, kriminalne radnje, te sve ono za šta bi neki mogli u lošem kontekstu iskoristiti bezvizni režim, šengenska pravila propisuju da je boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u te zemlje - piše sutrašnji "Fokus".

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Rizvo ne smatra da je trajna zabrana ulaska u zemlje Šengena, ukoliko se prekrše određena pravila, prijetnja građanima BiH ili RS, nego je to upozorenje koje postoji i kod nas.

"Ako neko u stranoj zemlji ostane duže od odobrenog boravka, on automatski čini prekršaj i normalno je da poslije toga slijede sankcije. To su pravila za sve one koji dolaze u zemlje Šengena, kao što su građani Srbije, Makedonije i mnogi drugi", istakao je Rizvo.

On je dodao da su kroz dosadašnju kampanju o bezviznom režimu htjeli da upozore građane BiH, da ne bi došli u situaciju da prekrše predviđenu regulativu, te budu izloženi sankcijama, pa i trajnoj zabrani ulaska u zemlje EU.

Direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka Miloš Šolaja ističe da se ovim pravilima ne brani određena zemlja od običnih i normalnih građana BiH, ili bilo koje druge zemlje, već od onih, koji bi boravak mogli da iskoriste na negativan način.

"Ukoliko se određena osoba uhvati 91. dana boravka u određenoj zemlji Šengena, dobiće kaznu zabrane ulaska", pojašnjava Šolaja i dodaje da se upravo oko ovog ugovora i najviše dogovaralo tokom potpisivanja.

Prema njegovim riječima, veliki problem stvara i rad na crno, jer Evropa ne dozvoljava da se bezvizni režim iskorištava u te svrhe, pa će radikalnim mjerama nastojati da izbjegnu upravo to.
Direktor Evropskog pokreta BiH Predrag Praštalo istakao je da su mjere strože upravo iz razloga što, kada su vize ukinute Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, brojni građani tih zemalja tražili su azil u zemljama EU.

Prema njegovim riječima, u tom periodu su i pripadnici romske nacionalne manjine iz Rumunije masovno tražili azil, mada je već prije toga bilo dogovoreno da ne postoje mogućnosti za dobijanje azila. 

"Fokus" podsjeća da su Romi ovih dana zabrinuli i Njemačku, koja je nagovijestila čak mogućnost vraćanja viznog režima za građane BiH, jer je na teritoriju ove zemlje prošle sedmice stigla grupa Roma iz Bijeljine i Vlasenice s namjerom da zatraže azil.