Kada pođete u turizam u EU
0

Iz Šengena s ljubavlju: I dalje nas čekaju neugodna pitanja

Piše: N. Jamaković
S biometrijskim pasošem bez viza u šengenske zemlje
S biometrijskim pasošem bez viza u šengenske zemlje
Građani Bosne i Hercegovine napokon su dočekali da mogu slobodno putovati zemljama Šengena u kojem se nalaze sve države Evropske unije (osim Velike Britanije i Republike Irske), te Švicarska, Norveška i Island.

U tim će zemljama državljani BiH moći boraviti najduže 90 dana u okviru šest mjeseci, ali turistički. Oni koji žele raditi ili obrazovati se u EU, te tražiti duži boravak, to moraju regulirati u skladu s pravilima o kretanju i boravku stranaca određene države.

"Bh. građani će, isključivo s biometrijskim pasošima, moći boraviti u šengenskoj zoni najviše 90 dana u šest mjeseci, računajući od njihovog prvog ulaska u zemlje Šengena. Oni u okviru tog perioda mogu odmah iskoristiti tih 90 dana, ali ih isto tako mogu koristiti tokom svih šest mjeseci. Ako iskoriste 90 dana, tad će morati čekati da prođe šest mjeseci od dana kad su prvi put ušli u šengensku zonu", kazala je glasnogovornica Delegacije EU u BiH Zora Stanić.

Ona je dodala kako se i dalje može desiti da bh. građane na nekoj od granica upitaju u kojoj će zemlji odsjesti, kao i da li imaju dovoljno novca za boravak.

"Ipak, to ne treba zbuniti ljude, jer to su u vezi s novcem državljane BiH isto pitali i pitaju na granici s Hrvatskom. Graničari imaju pravo na to i to nema nikakve veze s ukidanjem viza", dodala je Stanićeva.