{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH vraćani zbog starih pasoša i zimskih guma

S
3.1.2011. u 12:52
0
36
Građani BiH vraćani zbog starih pasoša i zimskih guma
0
Građani BiH vraćani zbog starih pasoša i zimskih guma
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Od stupanja na snagu liberalizacije viznog režima nijedan državljanin BiH nije vraćen sa granice jer nije imao dovoljno novca za boravak u zemljama šengen zone, potvrđeno je u Ministarstvu bezbjednosti BiH.
Od 15. decembra, od kada su za građane BiH ukinute vize za Norvešku, Švajcarsku i Island, te za sve zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske, državljani BiH su vraćeni sa granica, jer nisu posjedovali biometrijski pasoš.

"Nezavisne novine" pišu da u nekoliko navrata građanima BiH nije dovoljen ulazak u EU jer na automobilima nisu imali zimske gume.

"Niko nije vraćen je nije imao dovoljno novca. Liberalizacija viznog režima uspješno se implementira. Nismo imali problema sa graničarima u bilo kojoj zemlji. Čak je prelazak naših državljana postao rutina, pa naše građane i ne provjeravaju detaljno nakon što pogledaju biometrijski pasoš", rekao je Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.

U svim državama EU postoji zakon prema kojem carinici mogu na uvid tražiti određenu količinu novca i vratiti ljude ako ne posjeduju novac.

Za jedan dan boravka u Sloveniji potrebno je imati 70 eura. Zbog ovog zakona državljani BiH nisu imali neugodnosti, navode "Nezavisne novine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: