Evropska komisija
0

Vraćanje viza za Balkan bude li teškoća

FENA
Evropska komisija je ocijenila u ponedjeljak da ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije predstavlja "povijesni dan", ali i upozorila da "u slučaju specifičnih teškoća" taj režim može biti privremeno ukinut za sve zemlje zapadnog Balkana.

Radi se o "specifičnim teškoćama koje mogu iskrsnuti zbog protoka osoba iz država zapadnog Balkana" i zato se uvodi mehanizam "hitnih savjetovanja s ciljem da Evropska unija i njezine zemlje članice, u suradnji sa zemljama kojih se to tiče, mogu na najbolji način reagirati" na takvu situaciju.

"Evropska komisija može predložiti privremeno ukidanje putovanja bez viza" za građane država zapadnog Balkana, predočeno je u saopćenju, nakon što su u Bruxellesu odluku o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju u ponedjeljak usvojili ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a.

Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istovremeno je saopćio da "odobravanje režima bez viza (za BiH i Albaniju) predstavlja najbolji dokaza da domaće reforme donose opipljivu korist za građane i napredak u odnosima s EU-om".

Evropska komisija je također naglasila da uvodi "mehanizam za praćenje reformi koje zapadnobalkanske zemlje moraju dalje provoditi" da bi ostao na snazi režim putovanja bez viza njihovih građana u "šengenski prostor" EU-a. "Evropska komisija će o tome redovito izvještavati Vijeće ministara EU-a i Evropski parlament", navodi se u saopćenju.

Povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem izjavila je da "režim bez viza također sa sobom nosi obaveze i za vlade i za narode zemalja koji uživaju tu slobodu". Prema njenim riječima, EU je "u okviru prethodnih ukidanja viza za zapadni Balkan ustanovila da je došlo do povećanja neosnovanih zahtjeva za azil".

"To je izazvalo veliku zabrinutost članica EU-a i navelo Evropsku komisiju da uvede nadzor provođenja razvoja po ukidanju viza, s ciljem da se spriječe opasnosti loše primjene ili zloupotrebe postupaka za dobivanje azila", podvukla je evuropska povjerenica.

Ona je naglasila da je neophodno "da Albanija u BiH ojačaju kampanju obavještavanja kako bi se valjano njihovim građanima objasnilo što tačno obuhvaća mogućnost kratkoročnog putovanja bez viza, uz posebno upozorenje da se ne smije dozvoliti zloupotreba tog režima".

Agencija France Presse prenosi kako su diplomatski izvori u Bruxellesu precizirali da je ova odredba dopisana na zahtjev Francuske, Njemačke i Holandije da bi se izbjegli problemi koji su se pojavili kad su Srbiji i Makedoniji ukinute vize i da "ona vrijedi za sve zemlje u regiji".

Kada je EU ukinula viznu obavezu za Srbiju i Makedoniju u decembru 2009. godine, nekoliko zemalja iz EU-a, Njemačka, Belgija, Švedska, Holandija, neprijatno su se iznenadile zbog priliva srbijanskih i makedonskih državljana koji su došli da traže politički azil, uglavnom Romi i pripadnici albanofonskih manjina.