{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Trajkovski i saradnici bili mrtvi prije pada aviona?

F
FENA
5.12.2014. u 15:33
5
23
Trajkovski i saradnici bili mrtvi prije pada aviona?
5
Trajkovski i saradnici bili mrtvi prije pada aviona?
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Nacrt izvještaja o avionskoj nesreći, u kojoj je prije skoro 11 godina u blizini Mostara poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, spreman je, a neslužbeno se saznaje da su putnici u avionu bili mrtvi i prije samog pada aviona.
Prema neslužbenim informacijama, osmero ljudi koliko ih je bilo u avionu, stradalo je od eksplozije koja je izazvala požar i dovela do smrtonosnih opeklina i gušenja.

Jedan od dvojice odgovornih za sigurnost Trajkovskog, nakon eksplozije, ispao je iz aviona i poginuo od posljedica pada, pokazuje izvještaj, o kojem, pozivajući se na neslužbene podatke, pišu makedonski mediji.

Nacrt izvještaja o nesreći makedonskim vlastima predao je predsjednik međunarodne komisije Omer Kulić, a taj dokument bit će dostupan javnosti za 20 dana. Bit će prikazan snimak kompletnog leta, s autentičnim razgovorima iz pilotske kabine.

Komisija je radila u nekoliko grupa, rekao je Kulić, dodajući da je dano mišljenje o tome jesu li poštovane određene procedure i standardi.

On je kazao da nije bilo pritiska na komisiju tokom njenog rada. Neki dijelovi aviona bili su na vještačenju u istraživačkom centru u Njemačkoj, a isti tip aviona u kojem je poginuo Trajkovski iznajmljen je od Beograda da potvrdi neke od nalaza komisije.

Prva istraga utvrdila je da se avion srušio zbog propusta posade, prilikom slijetanja na Aerodrom u Mostaru, koji je bio pod gustom maglom.

Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine kada se vladin avion, kojim je putovao na Međunarodnu konferenciju za investiranje u BiH, srušio kod Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: