Regija
2

Kulić: Pilotske greške uzrok pada aviona u kojem je bio Trajkovski

SRNA
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Omer Kulić, šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona sa makedonskim zvaničnicima 2004. godine kod Mostara, kada je poginuo i tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski, izjavio je danas u Skoplju da je uzrok pada King Aira serija pilotskih grešaka.

"Sedam grešaka jednu za drugom načinila je posada aviona tokom leta", izjavio je Kulić, koji je u Skoplju prezentovao zvanični izvještaj o padu aviona.

Prema njegovim riječima, istraga je pokazala da su greške, između ostalog, povezane i sa nedovoljnom obučenošću posade da upravlja avionom u lošim vremenskim uslovima, kakvi su bili tog jutra kada je delegacija trebalo da sleti u Mostar.

"U takvim uslovima, avion se spustio ispod minimalno dozvoljene visine, a trebalo je da se preusmjeri i sleti na drugi aerodrom, u Dubrovniku ili Sarajevu", naglasio je Kulić, pokazujući simulirani let na relaciji Skoplje - Mostar.

On je dodao da zbog oblačnosti piloti nisu mogli da vide aerodrom, što je potvrđeno i otkazivanjem letova predsjednika Srbije i Hrvatske.

Kulić je rekao da je informacija o stanju na mostarskom aerodromu data nakon 7:00 sati, a da je avion iz Skoplja poletio prije 7:00.

Kompletan izvještaj bit će objavljen na internetu nakon što ga Kulić predstavi na konferenciji za novinare i u BiH.

Ovo je drugi izvještaj o padu aviona, a istraga je ponovo otvorena na zahtjev Makedonije nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istražni tim na prikupljanju dokaza za drugi izvještaj radio je gotovo dvije godine.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Avion makedonske Vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.