{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tradicionalna jela na manifestaciji Dan nacionalnih manjina

F
FENA
28.3.2015. u 16:17
11
2
Tradicionalna jela na manifestaciji Dan nacionalnih manjina
11
Predstavnici udruženja nacionalnih manjina u Sarajevu okupili su se danas na manifestaciji "Dan nacionalnih manjina u gradu Sarajevu" i predstavili tradicionalna jela i suvenire područja iz kojih potječu.
Na štandovima udruženja nacionalnih manjina postavljenim u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo građani su tokom dana imali priliku probati tradicionalna slatka i slana jela, a recepti za spremanje tih jela objedinjeni su u knjizi koja je dostupna javnosti.

Na zvaničnom otvaranju gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istaknuo je značaj postojanja pripadnika nacionalnih manjina i njihovu šarolikost te činjenicu da su ostavili značajan utjecaj na bh. tradiciju pri tom zadržavajući svoju autonomiju.

Obilježavanje Dana nacionalnih manjina u gradu Sarajevu realizirano je u okviru projekta Evropske unije i Vijeća Evrope nazvanog "Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi“, koji ima za cilj poboljšanje dostupnosti prava za manjine na raznim nivoima vlasti u skladu sa standardima VE u toj oblasti.

Zamjenica šefa Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Tania Van Dijk i Jan Snaidauf iz Delegacije EU u BiH podržali su inicijativu poput ove današnje proslave kultura manjina te izrazili želju da postane tradicija koju će njegovati svi građani Sarajeva.

U okviru Dana nacionalnih manjina u gradu Sarajevu štampana je i Knjiga recepata jela udruženja nacionalnih manjina u gradu Sarajevu. Radi se o prvoj publikaciji te vrste u kojoj su predstavljena tradicionalna jela deset nacionalnih manjina u Sarajevu (mađarska, turska, crnogorska, austrijska, njemačka, italijanska, slovenska, romska, češka, makedonska i poljska).

Knjiga obuhvata kratko predstavljanje svakog od udruženja nacionalnih manjina na bosanskom i jeziku nacionalne manjine uz po nekoliko tradicionalnih recepata. Neki od recepata iz te knjige objavljeni su i na Facebook stranici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: