{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Bogatstvo različitosti i zajedništva: U Sarajevu otvoren Dan nacionalnih manjina

Klix.ba
13.6.2015. u 18:38
206
54
Bogatstvo različitosti i zajedništva: U Sarajevu otvoren Dan nacionalnih manjina
206
Drugi dan nacionalnih manjina na Trgu Oslobođenja-Alije Izetbegovića svečano je otvoren danas. Cilj manifestacije je prikazati zajedništvo građana Sarajeva, bilo da su pripadnici nacionalnih manjina ili ne.
"Fokus današnjeg Dana nacionalnih manjina je na folkloru, ali predstavnici nacionalnih manjina će prezentirati nacionalna jela i pića i rukotvorine, te prisutnima darovati Knjigu recepata", istakla je pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković, koja je otvorila manifestaciju.

Ona je podsjetila i na održavanje Trećeg dana, kada će se više govoriti o problemu obezbjeđivanja prostora za udruženja nacionalnih manjina.

Kulturno-umjetnička društva "Daire", "Baščaršija" i "Lola" predstavili su se narodnim igrama nacionalnih manjina koje žive u Sarajevu: Makedonci, Turci, Crnogorci.

Danas se predstavilo 12 udruženja nacionalnih manjina: Austrijsko njemačka zajednica Sarajevo; Udruženje Romska asocijacija ROMAS Sarajevo; Vijeće crnogorske nacionalne manjine u BIH; Udruženje građana porijeklom iz Republike Makedonije; Udruženje Mađara HUM; Slovensko društvo "Cankar“; Udruženje Turaka Sarajevo; "Česka beseda“ Sarajevo; Udruženje građana poljskog porijekla POLSA; Udruženje građana talijanskog porijekla Sarajevo; Udruženje ukrajinske nacionalne manjine "Most", te Udruženje palestinske dijaspore.

Projekt "Dani nacionalnih manjina“ implementira Grad Sarajevo, a finansira ga Evropska unija i Vijeće Evrope u okviru zajedničkog programa pod nazivom "Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: