BiH
10

Tradicija duga 60 godina: Ribice i ptice novi "stanovnici" BKC-a u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: H. B./Klix.ba
Foto: H. B./Klix.ba
U organizaciji Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo danas je otvorena tradicionalna izložba golubova, ptica i akvarijskih ribica pod nazivom "Leti riba - pliva ptica". Ove izložbe održavaju se već 60 godina, a nakon više decenija vratili su se u Bosanski kulturni centar, gdje su se izložbe održavale 1960-ih godina.

Uprkos svim poteškoćama s kojima se suočavaju, ljubitelji ptica, golubova i akvarijskih ribica uspjeli su i ovaj put organizovati izložbu 200 golubova i 200 ptica, a ribice bi trebale stići sutra.

"Osnovni cilj je edukacija prije svega mladih o vrstama ptica i golubova koji obitavaju na ovim prostorima i koje uzgajamo, te da ih upoznamo s jedinom autohtonom vrstom sarajevskog goluba - prevrtačem, kojeg su priznale sve svjetske organizacije. Mi smo sa tim golubom osvajali medalje na mnogim evropskim i svjetskim izložbama, a na ovim prostorima on obitava nekih 150 godina", rekao je Sead Đozo, predsjednik Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo.

Društvo je osnovano 1929. godine i među najstarijim je na Balkanu. I pored teških vremena kroz koja su prošli tokom Drugog svjetskog rata i tokom proteklog rata, nastavili su raditi. Ljubav uzgajivača prema pticama i golubovima dovela ih je do ovdje. Među njima je i Nusret Halilbašić koji uzgaja kanarince i savezni je sudija za ocjenjivanje pjevanja kanarinaca. Ptice je počeo uzgajati sa sedam godina, kada mu je otac donio pticu iz gnijezda, koju je othranio.

"To ptiče mu je bilo toliko privrženo da je jelo iz ruke i pjevalo. To me je opčinilo pa sam paralelno sa školovanjem odgajao ptice. Prošao sam sve faze i lično volim ptice koje lijepo pjevaju. Svoju ljubav prema pticama prenio sam na ljude oko sebe i sretan sam zbog toga jer mislim da je to odlična psihoterapija koja zahtijeva pet minuta vašeg vremena dnevno", rekao je Halilbašić.

U izložbi učestvuje 30 izlagača iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Zenice, Mostara i Travnika. Najuspješniji izlagač bit će nagrađen peharom, medaljom i diplomama. Izložba "Leti riba - pliva ptica" se održava u Bosanskom kulturnom centru i bit će zatvorena u nedjelju.