BiH
46

U Mostaru otvoren najveći sajam ptica u BiH

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Mostarsko Udruženje za zaštitu i uzgoj ptica i sitnih životinja "Stari Most" osvojilo je prvu nagradu na 12. državnoj ornitološkoj izložbi ptica u Mostaru.

Prema riječima člana ovog Udruženja Emira Delića, ovo je jedan od najvećih i najuspješnijih sajmova ptica u BiH na kojem je predstavljeno 625 eksponata od kojih se 500 ocjenjivalo.

"Ponosan sam prije svega što smo upravo saznali da smo najbolje udruženje u BiH, jer je ovo pored revijalnog dijela i takmičarsko izlaganje ptica. Ljubitelji ptica i oni najmlađi će ove godine zaista moći uživati u posjeti jer je ovo u posljednjih pet godina najveći broj eksponata izloženih u BiH", kazao je Delić.

"Izložio sam sedam vrsta golubova od kojih je najznačajniji upravo Praški golub kojeg sam donio iz Praga i u cijeloj državi imaju samo dva primjerka. Privatno posjedujem 150 primjeraka golubova kojima sam svakodnevno posvećen", kazao je Ante Bem, aktivist udruge Stari grad i vlasnik šampiona u kategoriji golubova.

Sajam se odvija u holu autobuske stanice u Mostaru i trajat će sve do nedjelje, kada će najuspješniji izlagači zvanično dobiti diplome i pehare. Svi zainteresirani na trodnevnom sajmu mogu vidjeti sve vrste kanarinaca, golubiće, kineske koke koje spadaju u najmanje koke, divlje ptice i štigliće.

Na sajam su se odazvala udruženja iz Banje Luke, Zenice, Tešnja, Sarajeva, Travnika i Mostara.

Iz Udruženja Stari Most su kazali kako je sajam postao tradicija Mostara i da će oni u narednom periodu nastojati održati tradiciju očuvanja i predstavljanja ptica u Mostaru.