|

3. Ornitofestival: Ljubitelji ptica iz BiH i regije obilaze Livanjsko polje i Buško jezero

3. Ornitofestival: Ljubitelji ptica iz BiH i regije obilaze Livanjsko polje i Buško jezero
32
Klix.ba
20.11.2014. u 14:52
2
komentara
32

dijeljenja
3. Ornitofestival: Ljubitelji ptica iz BiH i regije obilaze Livanjsko polje i Buško jezero Foto: Ilustracija
U periodu od 21. do 23.11.2014. na Buškom jezeru kod Tomislavgrada održat će se 3. Ornitofestival u Bosni i Hercegovini, kojem će biti prisutno više od 30 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.
Svečano otvaranje Ornitofestivala predviđeno je za petak, 21.11.2014. godine u 19:00 sati u Eco selu Grabovica, u kojem će se odvijati i cjelokupan program 22.11.2014, a za zadnji dan festivala je predviđen obilazak Livanjskog polja i Buškog jezera.

Organizatori Ornitofestivala su Udruga "Naša baština" i Ornitološko društvo "Naše ptice", u saradnji sa EuroNaturom (Njemačka) i Oxfamom.

Pokrovitelj festivala je MAVA Fondacija, u sklopu projekta "Identifikacija i promocija kraških polja u Bosni i Hercegovini kao močvara od državnog i međunarodnog značaja". Podršku festivalu dali su i Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta Livanjskog kantona i Eco selo Grabovica.

Tokom festivala održat će se radionica o potrebi zaštite ptica na Jadranskom migratornom putu, u okviru aktivnosti na projektu "ORNIBA: Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore", koji finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Ornitofestival je manifestacija kojom se promovira prirodna i kulturna baština Bosne i Hercegovine i nastoji podstaći razvijanje novih turističkih programa na bazi birdwatchinga (posmatranja ptica). Prvi ornitofestival održan je 2012. godine u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci, drugi u Bosanskoj Gradiški, a grad domaćin trećeg bit će Tomislavgrad.

Tema ovogodišnjeg Ornitofestivala je "Migracija ptica - potencijal razvoja birdwatchinga na kraškim poljima u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Orintološkog društva "Naše ptice".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...