BiH
57

Tour de Igman 2013: Biciklisti prošli ratnim putem - putem mira

FENA
U organizaciji Udruženja Klub za sportski razvoj i rekreaciju Partizan iz Sarajeva jučer je održana Prva biciklistička tura Ratni put - put mira Tour de Igman 2013.

Učestvovalo je oko 200 zaljubljenika u biciklizam koji su vozili rutom Veliki park - Velika aleja - Jasike - Stojčevac - Kovači - Osmice - Šajina kuhinja - Lasički stan - Mrazište.

Projektom se povezuju bitna historijske lokacije na Ilidži i Igmanu, te istovremeno promoviše ekologija i zdravlje kroz sport.

Naziv biciklističke vožnje "Ratni put - put mira" je odabran da bi se ukazalo na značaj koji je put imao u proteklom ratu, te na podjednaku važnost za MTB bicikliste i zaljubljenike u prirodu i u mirnodopskom razdoblju, saopćeno je iz Općine Ilidža.

"Tura nije takmičarskog karaktera. Njen glavni cilj je razvoj i afirmacija biciklističkog sporta u općini Ilidža i gradu, međusobna saradnja i druženje zaljubljenika u biciklizam, kao i popularizacija ovog sporta među građanima, prvenstveno mladim ljudima", kazala je predstavnica organizacionog odbora manifestacije Senka Čimpo.

Učesnike je na polasku pozdravila pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža, Aida Lušničkić.

"Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna i svake godine okupljati sve više učesnika. Općina Ilidža će i dalje, u skladu sa mogućnostima, podržavati ovakve i slične projekte", istaknula Lušničkić.

Polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu u Velikoj aleji simbolično je obilježen početak ture. U pratnji biciklistima su bili članovi Crvenog križa Ilidža, pripadnici Odreda izviđača Igman 92 iz Hrasnice, Oružane snage BiH i MUPKS.