Inicijative
0

Toše Proeski treba imati svoje mjesto u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Makedonski ambasador u našoj zemlji, Rami Rexhepi, najavio je, prilikom posjete Vladi Kantona Sarajevo, podnošenje zahtjeva da neka od sarajevskih ulica, park, ili javna ustanova dobiju ime po poginulom makedonskom pjevaču Tošetu Proeskom. Inicijativa je naišla na podršku predsjedavajuće Skupštine KS Mirjane Malić, a i ostali javni radnici uglavnom smatraju da je Toše zaslužio tako nešto.

Vlasnik Radija M, Mirsad Ibrić, smatra da je ideja dobra i da bi Toše trebao dobiti svoje mjesto u Sarajevu.

"Riječ je o vrhunskom umjetniku koji je ujedno bio i veliki humanist. Pjevao je na humanitarnom koncertu u ime obnove Doma mladih u Sarajevu. No, ne bih podržao inicijativu da se Dom mladih nazove njegovim imenom. Imamo mi puno zaslužnijih naših umjetnika poput Davorina Popovića po kojima bi se Dom mladih trebao zvati. Međutim, svakako podržavam ideju da Toše dobije neku ulicu ili park u Sarajevu", rekao je Ibrić.

Dom mladih treba nositi Davorinovo ime

Ibrićevo mišljenje u vezi s nazivom Doma mladih dijeli i režiser Dino Mustafić.

"Ono što Davorin Popović i Indexi znače za sarajevsku muzičku scenu ne ostavlja nikakvu dilemu u vezi s tim čije bi ime Dom mladih trebao nositi. Ipak, inicijativa da Toše dobije ulicu ili park u Sarajevu zavrjeđuje svaku podršku. Činjenica da ona dolazi od makedonskog ambasadora samo treba biti putokaz nama kako cijeniti umjetnička imena kojih je BiH dala jako puno, i van granica naše zemlje", kaže Mustafić.

Urednica na Radiju Stari Grad, Senka Kurt, ne bi bježala od toga da Dom mladih bude nazvan po makedonskom pjevaču.

"Toše je pjevao za obnovu Doma mladih i ne bih imala ništa protiv da on dobije njegovo ime. Ipak, ne mora to biti Dom mladih, to može biti i neka osnovna škola. Ali, ideja je odlična, jedino mi je žao što inicijativa sad dolazi od makedonskog ambasadora kad se zna da se ona pojavila u Sarajevu samo nekoliko dana nakon smrti makedonskog pjevača. Nažalost, pala je u zaborav kao i druge ideje na osnovu kojih je ulice ili trgove trebalo nazvati po nekim zaslužnim imenima", smatra naša sagovornica.

Fazla preokupiran drugim stvarima

Folk pjevačica Hanka Paldum je istakla da je vrlo nezahvalno komentarisati ovakve teme, a onda je nastavila:

"Jako cijenim umjetnost i ljude koji na taj način usrećuju ljude. Toše mi je bio drag i voljela sam ga, a napravio je puno u karijeri. Nemam ništa protiv takve inicijative, ali smatram da prije njega mnogi naši umjetnici zaslužuju tako nešto. Dakle, neka i Tošeta, ali neka i naših".

Za razliku od ostalih, pjevač Zlatan Fazlić Fazla nije želio dati svoj komentar.

"Postoje ljudi koji brinu o tome i zaista se ne bih želio izjašnjavati. Trenutno sam preokupiran drugim stvarima, ne razmišljam ni o čemu takvom", rekao je Fazla.

Vaš stav o ovom pitanju možete iznijeti u našoj anketi.