Povodom rođendana pjevača
0

Korisnici Facebooka organizovali Tošetov dan

Sarajevo-x.com
Toše Proeski
Toše Proeski
Toše Proeski, balkanski slavuj, prije tri godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći, međutim on i dalje živi u srcima brojnih obožavatelja. Za njegov 30. rođendan, 25. januara, korisnici Facebooka organizovali su Dan Tošeta Proeskog na toj društvenoj mreži i odali mu počast postavljajujući njegove pjesme na svoje profile.

Blizu 20.000 ljudi iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svijeta, postavljajući pjesme i videoklipove na Facebooku odali su počast makedonskom pjevaču koji je u 26. godini poginuo u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb -Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Prošlo je više od tri godine od njegove smrti, ali pjevača anđeoskog glasa njegovi obožavatelji i danas pamte i njemu u čast organizuju humanitarne koncerte. Povodom njegovog rođendana u Skoplju će i večeras biti organizovan humanitarni koncert na kojem će nastupiti Tošine kolege, među kojima su i Željko Samardžić, Crvena jabuka, Elena Ristevska, Naum Petreski...

"Ovogodišnji koncert će se razlikovati od prethodnih i to najprije zbog želje Tošinih obožavatelja. Naime, oni žele da cijeli koncert slušaju njegove pjesme i da gledaju njegov nasmijani i vedri lik. Tako da smo to i omogućili. Tošine pjesme izvodit će njegove kolege, a vidosnimci će biti prikazivani na tri-led ekranima", saopćeno je iz fondacije "Toše Proeski".

Počast muzičaru odali su brojni obožavatelji koji su danas na svojim Facebook profilima postavljali spotove njegovih pjesama i snimke s njegovih koncerata iz brojnih gradova bivše Jugoslavije.

Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Počeo je pjevati još u djetinjstvu, a prvi album izdao je 1999. godine. Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, a 2004. snimio je i himnu ove organizacije "This World". Osvojio je i statuu Majke Tereze za svoj humanitarni rad. Takmičio se i na Eurosongu u Turskoj 2004. godine i osvojio 14. mjesto. Sarađivao je s mnogim muzičarima iz regije, pa i šire.

Toše je svoj posljednji veliki solistički koncert u Sarajevu održao 12. maja 2006. godine.