|

Topli novembarski dani opasni po zdravlje

Topli novembarski dani opasni po zdravlje
0
S
Piše: N. Jamaković
22.11.2010. u 18:50
2
komentara
0

dijeljenja
Topli novembarski dani opasni po zdravlje Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Topli dani u novembru izrazito nepovoljno utiču na stanovništvo. Dolazi do povišenog poremećaja cirkulacije i povišenog krvnog pritiska, te do srčanih smetnji, a u najgorim slučajevima do (pred)infarktnih stanja i moždanih udara.
Potvrdio nam je to prim. dr. Senad Pešto s Klinike za urgentnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Posljednjih 15-ak dana imali smo za čak 30 posto veći priliv pacijenata. Radi se o tome da mi nismo navikli na ovako nestabilno vrijeme, odnosno visoke temperature zimi, što utiče na naš bioritam i kompletan organizam", govori Pešto.

Pojašnjava kako je posebno opasno kad se nađemo na prostoru na kojem nismo direktno izloženi suncu, odnosno na hladnom prostoru, kad hladan vjetar "šiba" po nama i nepovoljno utiče na naš cirkulatorni sistem, što dovodi do rasta krvnog pritiska i remeti ritam srca.

"Javljaju nam se pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim smetnjama, ali i vrtoglavicama i općom slabošću. Radi se o tome da su ove promjene vremena toplo-hladno izuzetno nepovoljne. Zimi je drukčije, jer je stalno hladan zrak, jer smo spremni na zimu i toplije se oblačimo", govori Pešto.

Ističe kako su potpuno tačne priče da toplo vrijeme u jesenjem i zimskom periodu pogoduje razmnožavanju bakterija.

"Tu je bitno drukčija situacija od toplog vremena u ljetnom periodu. Ljeti mi jedemo prirodnu i kvalitetniju hranu, dok zimi to nije slučaj, a zrak je puno zagađeniji i magla se puno više zadržava, što pogoduje širenju bakterija", navodi naš sagovornik.

Kao prevenciju, preporučuje toplije odijevanje, te uzimanje dosta tečnosti i vitamina C.

"Treba uzimati laganiju hranu, odnosno jesti češće, a manje. Tako nećemo opteretiti želudac ili rad srca. Također, treba izbjegavati veće količine kafe ili energetskih napitaka", savjetuje Pešto.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...