Stručnjaci upozoravaju
0

Topli novembarski dani opasni po zdravlje

Piše: N. Jamaković
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Topli dani u novembru izrazito nepovoljno utiču na stanovništvo. Dolazi do povišenog poremećaja cirkulacije i povišenog krvnog pritiska, te do srčanih smetnji, a u najgorim slučajevima do (pred)infarktnih stanja i moždanih udara.

Potvrdio nam je to prim. dr. Senad Pešto s Klinike za urgentnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Posljednjih 15-ak dana imali smo za čak 30 posto veći priliv pacijenata. Radi se o tome da mi nismo navikli na ovako nestabilno vrijeme, odnosno visoke temperature zimi, što utiče na naš bioritam i kompletan organizam", govori Pešto.

Pojašnjava kako je posebno opasno kad se nađemo na prostoru na kojem nismo direktno izloženi suncu, odnosno na hladnom prostoru, kad hladan vjetar "šiba" po nama i nepovoljno utiče na naš cirkulatorni sistem, što dovodi do rasta krvnog pritiska i remeti ritam srca.

"Javljaju nam se pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim smetnjama, ali i vrtoglavicama i općom slabošću. Radi se o tome da su ove promjene vremena toplo-hladno izuzetno nepovoljne. Zimi je drukčije, jer je stalno hladan zrak, jer smo spremni na zimu i toplije se oblačimo", govori Pešto.

Ističe kako su potpuno tačne priče da toplo vrijeme u jesenjem i zimskom periodu pogoduje razmnožavanju bakterija.

"Tu je bitno drukčija situacija od toplog vremena u ljetnom periodu. Ljeti mi jedemo prirodnu i kvalitetniju hranu, dok zimi to nije slučaj, a zrak je puno zagađeniji i magla se puno više zadržava, što pogoduje širenju bakterija", navodi naš sagovornik.

Kao prevenciju, preporučuje toplije odijevanje, te uzimanje dosta tečnosti i vitamina C.

"Treba uzimati laganiju hranu, odnosno jesti češće, a manje. Tako nećemo opteretiti želudac ili rad srca. Također, treba izbjegavati veće količine kafe ili energetskih napitaka", savjetuje Pešto.