{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Toplane isključile postrojenja zbog prestanka isporuke gasa

F
24.3.2014. u 14:09
0
26
Toplane isključile postrojenja zbog prestanka isporuke gasa
0
Toplane isključile postrojenja zbog prestanka isporuke gasa
Nakon što je BH Gas d.o.o. počeo redukciju isporuka gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. a zbog neizmirenih obaveze za isporučeni gas u iznosu od 47,91 milion KM i sarajevske Toplane su isključile svoja postrojenja.
Prema ranijem dogovoru KJKP Sarajevogas d.o.o. je bio u obavezi izmiriti minimalno pola februarske fakture do 15. marta, a ostatak do kraja mjeseca.

"U prethodonom periodu dugovanja Sarajevogasa prema BH Gas-u su se uvećala i nismo mogli stići "ritam" plaćanje mjesec za mjesec. BH Gas je insistirao na plaćanju računa za prethodni mjesec zašta nije bilo mogućnosti. Ni Kanton nije mogao sredstvima iz budžeta koji služe za te namjene uplatiti dug", rekao je u izjavi za Agenciju FENA izvršni direktor sektora Razvoj KJKP Sarajevogas Mehmedalija Sijarić.

Kaže da ni insisitiranje BH Gasa da se pokrije neopozivom mjenicom koja je bila imperativ za petak u 17 sati, Sarajevogas nije mogao ispuniti i iz tih razloga došlo je do smanjenja isporuke gasa u subotu i nedjelju, a koja se nasreću nije osjetila. Smanjena potrošnja bila je uvjetovana povoljnim vremenskim prilikama te neradnim danima u institucijama i poduzećima, koji su veliki potrošači.

Sijarić je pojasnio da je danas prvog radnog dana u sedmici kao i zbog jutrošnjih nižih temperatura došlo do smanjene isporuke gasa koja nije bila dovoljna za potrošače koji redovno plaćaju svoje račune.

"Rekli smo BH Gasu da bi naknadno puštanje gasa moglo potrajati, a građane koji u tom trenutku nisu bili u svom stanu da obavezno provjere da li je blokiran sistem jer naknadno uključenje nije moguće", rekao je Sijarić.

Kompanija BH Gas je saopćila da je reducirana isporuka gasa na dnevnom nivou sasvim dovoljna da se osigura stabilnost gasnog sistema i dnevne potrebe za domaćinstva pri trenutnoj temperaturi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: