Šef misije BiH pri EU
7

Topčagić: EU nam barem geografski postaje sve bliža

FENA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Šef misije BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić kazao je novinarima u Sarajevu da EU, barem geografski, postaje sve bliža nama jer ćemo od 1. jula naredne godine, pristupanjem Hrvatske u Evropsku uniju, biti na granici sa EU.

"To je nešto što traži vrlo ozbiljne i još intenzivnije pripreme u narednom periodu", kazao je on.

Topčagić je mišljenja da je, sve što trenutno imamo u BiH, rezultat zajedničkog rada, ali nekad i izostanka odgovarajuće aktivnosti i međunarodne zajednice u cjelini, pa onda i EU, i nas u BiH.

"Jednostavno, neka frustracija koja se povremeno javlja u EU izostankom odgovarajućih reformi u BiH, ali isto tako i određena frustracija koja se kod nas javlja izostankom nekih aktivnosti koje mi očekujemo od EU nije dobra osnova za nastavak. Zajedno smo došli dovde, imamo zajedno potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i treba zajedno da idemo u naredne faze ovog procesa", kazao je.

Ističe da naravno, niko ne očekuje da EU nameće rješenja, ali koristeći najbolje prakse i iskustva država članica i ono što su države EU postigle u prethodnom periodu, misli da "i mi možemo doći do odgovarajućih kompromisa i dogovora i napredovati i na dobrobit BiH, ali i na dobrobit EU".

Osman Topčagić sudjeluje u radu višednevne međunarodne konferencije o temi "BiH u EU - EU u BiH" koja je u organizaciji Panevropske unije BiH počela večeras u Sarajevu. Taj skup okuplja predstavnike bh. vlasti, evropskih institucija, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u našoj zemlji, kao i paneuropejce iz cijele Evrope.