BiH
104

Topao "Obrok ljubavi" za beskućnike nedjeljom u ADRA-inoj kuhinji

Klix.ba
Humanitarna organizacija ADRA BiH u Sarajevu svake nedjelje toplim obrokom u svojoj kuhinji obraduje više od 40 gladnih sugrađana.

Kuhinja je otvorena za sve siromašne ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu ili religijsku pripadnost. Ovim ljudima kuhinja znači više od hrane. Ona im govori da nisu zaboravljeni i odbačeni.

Kuhinja se nalazi na adresi Tepebašina broj 7 i otvorena je svake nedjelje od 10 sati.

Prema podacima Svjetske banke, broj siromašnih u BiH je u 2015. godini povećan za 20% u odnosu na prošlu godinu, dok više od polovine živi na rubu egzistencije. Oko 60% penzionera živi u ekstremnom siromaštvu a njih 215.000 prima penziju manju od 300 KM. S jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana BiH, a čak 700.000 živi ispod generalne linije siromaštva, a tu se ubrajaju svi oni čija su mjesečna primanja manja od 238 KM.

Suočeni sa ovim poraznim podacima i situacijom na terenu, volonteri Humanitarne organizacije ADRA su 2011. godine u Sarajevu pokrenuli javnu kuhinju za najsiromašnije stanovnike općine Centar, Sarajevo, a i šire. Svake nedjelje oko 40 gladnih sugrađana u njihovoj kuhinju dobije obrok.

ADRA BiH je humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija posvećena borbi za socijalnu pravdu. ADRA u BiH osnovana je 1992. godine, te je tokom opsade Sarajeva podjelila više od 510.280 paketa, otpremila i zaprimila više od 2,7 miliona pisama. Tokom poplava u BiH 2014. godine ADRA je organizovala pakete sa hranom i higijenom u poplavljenim područjima, dostavu pitke vode u Olovu, pomogla rekonstrukciju uništenih kuća u Doboju te organizovala program psihosocijalne podrške u Željeznom Polju. ADRA BiH također vodi javne kuhinje u Sarajevu i Banjoj Luci, kroz koju je tokom 2015. godine više od 8.500 građana primilo topli obrok.