BiH
337

Tomislav Nikolić: BiH neće uspjeti da opstane

Piše: F.V.
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u večerašnjem intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio je kako Bosna i Hercegovina teško može da opstane.

Istakao je da on ne može da "bude ni zaslužan ni kriv za ono što se dešava u BiH".

"Uloga Srbije je da bude garant Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo", kazao je Nikolić gostujući u emisiji "Aktuelno".

Srbi odlaze iz Sarajeva

Dodao je da je RS višenacionalna sredina, ali "vi sad imate krajeve gdje se potpuno etničko mijenja struktura stanovništva i dobijate čiste teritorije".

"Hoće li ta država koja se tako raslojava uspjeti da opstane? Teško. Treba li pomoć Srbije? Kakva? Evo tu smo", izjavio je Nikolić.

On je ocijenio da je u cijelom periodu poslije rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi "da je neki čovjek sam radio, do sada izgradio četverospratnicu", a cijeli svijet, prema njemu, ne uspijeva da izgradi jednu funkcionalnu državu u BiH.

Na pitanje novinarke RTRS da li Srbija u tom slučaju može samo da ostane u okviru matrice "garanta Daytonskog mirovnog sporazuma i da podržava sve narode", ako već smatra da u današnjoj BiH niko nije zadovoljan, Nikolić je istakao da Srbija ne može da izađe iz te matrice.

"Srbija mora da ostane garant Daytonskom sporazumu, ali to nas ne sprječava da pomažemo RS... Na sve moguće načine, ne samo sastancima dvije vlade, već zajedničkim investicijama... Neka rade šta god hoće, neka se sastaju, neka se rastaju... Želim sreću svim građanima Bosne i Hercegovine. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova. I razvod braka jedino pravi ako se u miru raziđu, ko zna možda se nekad ponovo sastanu. Čemu vode te svađe? Da im ljude lošije žive i da niko ne može da računa da BiH može da kao država bilo šta garantuje", komentirao je Nikolić.

Napomenuo je kako ne trebaju u RS očekivati od Srbije da bilo šta učini da BiH ne funkcionira, kao što neće učiniti bilo šta da BiH funkcionira.

Bošnjaci kao Turci

Govoreći o ulozi Turske na Balkanu, potvrdio je da je i dalje izvan trilaterale BiH-Srbija-Turska. Primijetio je da se neki Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci i da je "Turska je utjecajan faktor među našim Bošnjacima".

"To ko neće da prizna bježi od istine. Neko je pokušao da uz pomoć Turske smiruje situaciju u BiH i u Raškoj (Sandžak) ", dodao je Nikolić.

Osvrćući se na pitanje da li podržava neku od partija iz bh. entiteta RS uoči oktobarskih izbora, Nikolić je to negirao, ali je izrazio spremnost da sarađuje sa svima koji pobjede. Rekao je da ima dobre odnose sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i "da nije našao grešku u načinu kako Dodik vodi RS".

Potvrdio je da neće doći u Sarajevo na 100-godišnjicu Prvog svjetskog rata jer ne može da uđe u "tu zgradu", aludirajući na Vijećnicu i ploču na kojoj piše da su je 1992. godine "srpski zločinci" srušili tu zgradu.

Nadelje, kazao je da članovi Predsjedništva BiH privatno dobro sarađuju, ali da će pred izbore "podmazati puške i pripremiti metke i predstavljati se kao zaštitnici svojih naroda", a da će kada prođu izbori ponovo sjesti i postati prijatelji. Otkrio je da ih je pitao zašto to rade.

"Što morate da posvađate narod kad god dođe do izbora i da narod vječito misli da ga čeka rat i da stalno strahuje od rada", zaključio je Nikolić.