Odreknuće iznenadilo vjernike
103

Tomašević: Papin gest je plemenit, učinio je to nakon duge molitve

Piše: T. Sekulić
Ivo Tomašević (Foto: Anadolija)
Ivo Tomašević (Foto: Anadolija)
Vijest da se papa Benedict XVI odriče dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve iznenadila je svijet. No, vjernici smatraju da je tim gestom pokazao svoju kršćansku poniznost. Monsinjor Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije BiH, smatra da je papa Benedict XVI izvanredno obavljao svoju dužnost i da je njegovo odricanje plemenit gest.

Joseph Alois Ratzinger, Papa Benedict XVI, s mjesta poglavara Crkve odlazi 28. februara. Novi papa će biti izabran do kraja marta.

"Nakon duge molitve, papa je shvatio da njegova snaga nije dovoljna kako bi obnašao funkciju za koju je izabran. Svi mi koji živimo u današnjem vremenu znamo koliko je ono brzo i kakve sve sposobnosti zahtijeva. Današnje vrijeme je specifično i po onome što se očekuje od Svetog Oca i nije usporedivo s ranijim vremenom po potrebama i zahtjevima. Danas je potreban čovjek koji je u fizičkoj mogućnosti da odgovori svim zahtjevima. Papa Benedict XVI je to shvatio i zato se s pravom njegov gest ocjenjuje plemenitim i nastalim nakon dugotrajne molitve", kazao je monsinjor Tomašević za Klix.ba.

Istakao je da je papa Benedict XVI izvanredan čovjek koji je vrlo dobro obavljao svoju službu suočavajući se sa brojnim izazovima.

"Ivan papa Pavao II je nama bio najdraži papa, jer nam je bio blizak kad nam je bilo najteže. No, papa Benedict XVI je nastavio njegovim putem. On je izvrstan teolog i intelektualac, a to je jasno po velikoj čitanosti njegovih knjiga i posjećenosti njegovih propovijedi. On nije bježao od poteškoća i problema i brojnim pitanjima je prilazio s intelektualnog novoa. Trebamo biti zahvalni Svetom Ocu", istakao je Tomašević.

Ipak, rekao je da je papina odluka sve iznenadila, ali Crkva nastavlja svojim putem.

"Duboko vjerujemo da crkvu vodi Bog, duh Božiji i Isus Krist i kad bismo mislili da je bitan samo ljudski element ona bi davno propala. Kada vidimo grešnost nas ljudi shvatamo da Crkva ne bi opstala samo s ljudima, nju Bog vodi preko ljudi", naveo je Tomašević.

Na pitanje da li je odreknuće pape znak da je potrebno u budućnosti birati mlađeg vođu Crkve, Tomašević je istakao da je izbor nasljednika Svetog Petra božanski.

"Kada se bira papa cijela crkva moli kako bi Bog dao da se izabere papa po njegovom duhu, pravi i najbolji papa. Duboko smo uvjereni da tokom izbora djeluje božanski duh. I izbor Benedicta XVI je bio božanski. On je kratko obavljao papinstvo, ali je puno dao Crkvi i divim se njegovoj snazi koju je pokazivao sve ovo vrijeme. On je bio, kao i svi Nijemci, čovjek reda, rada i molitve", rekao je Tomašević.

Istakao je da su sve pape u ovom i prošlom stoljeću bili izvanredne ličnosti i da je sigurno da će i ovoga puta biti izabran "pravi papa" sa snagom da se izbori sa svim izazovima današnjeg vremena.