BiH
509

Tokić poručio vlastima u RS-u: Prestanite se igrati sa strpljenjem bošnjačkog naroda

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kandidat za predsjednika Republike Srpske Sejfudin Tokić upozorio je predstavnike Međunarodne zajednice da blijede osude dešavanja oko provokacija sa krstom na Zlatištu čine ih suodgovornim za ozbiljnu destabilizaciju na teritoriji BiH.

Ova reakcije Sejfudina Tokića uslijedila je povodom pokušaja Milorada Dodika i nekih drugih zvaničnika manjeg bh.entiteta da opravdaju nelegalno postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva,

Tokić je danas u Banjoj Luci izjavio da sistematski pokušaji pravoslavizacije na teritoriji RS-a koja se godinama provodi kroz protiv-ustavno nametanje krsnih slava kao praznika entiteta, opština, javnih ustanova, policije, „sada se kroz navodni spomenik srpskim žrtvama u Sarajevu pokušava nametnuti i građanima glavnog grada države BiH“.

  • Spremnost policije da danonoćno čuva nelegalno podignuti krst na Zlatištu uz mirno posmatranje učestalih napada na džamije u manjem BH entitetu pokazuje karakter MUP-a RS-a koji time zorno potvrđuje da se ne radi o profesionalnoj službi nego o političkoj formaciji koja je u funkciji samo jedne politike i jednog naroda - kazao je Tokić.

Ovakvi stavovi zvaničnika RS-a i konkretno ponašanje policije RS-a, Tokić smatra da ozbiljno ugrožavaju mir u ovom entitetu i ukupno u BiH.

  • Pozivam vlasti manjeg BH entiteta da se prestanu igrati sa strpljenjem bošnjačkog naroda i svih patriota BiH i da svoju funkciju izvršavaju na odgovoran i Ustavom predviđen način - kazao je Tokić u izjavi koju prenosi Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.