BiH
49

Tokić: Opasno je i nedopustivo prizivati na bojkot popisa

FENA
Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić
Povodom aktuelnih dešavanja u toku priprema za popis stanovništva 2013., predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator Koalicije nevladinih organizacija "Bitno je biti Bošnjak" Sejfudin Tokić smatra kako je opasno i nedopustivo od nekih političkih stranaka i NVO prizivati na mogući bojkot popisa.

Tokić u saopćenju ističe da je "naivno bilo očekivati objektivno i profesionalno djelovanje Agencije za statistiku koju vodi Zdenko Milinović te predstavnika međunarodne zajednice - Eurostata koji prate proces priprema za popis stanovništva“.

Tokić je mišljenja kako su bošnjački politički predstavnici u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti ranije svojim neodgovornim djelovanjem propustili da kroz donošenje zakonskih i podzakonskih akata onemoguće pokušaje falsificiranja sadašnje realne etničke strukture stanovništva BiH.

Naglašava kako nema nikakve dileme da predstojeći popis stanovništva predstavlja najznačajniji događaj za BiH nakon odbrane od agresije, te da, s obzirom na uvođenje mogućnosti izjašnjavanja na popisu po pitanju entitetskog državljanstva, ovaj popis stanovništva predstavlja svojevrsni politički referendum o budućnosti BiH i položaju bošnjačkog naroda u njoj.

"Opasno je i nedopustivo od nekih političkih stranaka i NVO prizivati na mogući bojkot popisa. To je ono što neprijatelji BiH i Bošnjaka putem svojih različitih centara i agitatora priželjkuju i koji pokušavaju stvoriti ambijent za što manji odziv Bošnjaka, posebno Bošnjaka iz dijaspore na oktobarskom popisu", stoji u saopćenju.

Stoga, Bošnjački pokret poziva sve "temeljne", "krovne" i druge bošnjačke NVO i političke stranke na zajedničko djelovanje, jer sinhronizovanom aktivnošću neophodno je istaći značaj popisa, te doprinijeti što boljoj organiziranosti i pripremi bošnjačkih zajednica u zemlji i inostranstvu za ovaj historijski važan događaj.

"Samo kroz direktnu komunikaciju s pripadnicima bošnjačkog naroda, moći će se onemogućiti oni koji već djeluju u pravcu stvaranja lažnih dilema, zbunjivanja i dezorjentiranosti pripadnika našeg naroda, s ciljem onemogućavanja da se u oktobru iskaže realna etnička struktura u BiH", navodi se u saopćenju Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.