Povodom stavova NVO
2

Tokić: Bošnjacima se podvaljuju zablude

Anadolija
Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić
Neke organizacije, a uz finansijsku pomoć iz inostranstva, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje u protekloj agresiji na BiH nisu uspjeli ostvariti Milošević i Tuđman, tvrdi Tokić

Povodom stavova manjeg broja nevladinih organizacija koja propagiraju da se stanovnici Bosne i Hercegovine na narednom popisu stanovništva u što većem broju izjasne kao "ostali" predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić saopćio je da popis stanovništva u BiH u oktobru ove godine treba da da realnu sliku etničke strukture stanovništva, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

''Za BiH i njene građane od presudnog je značaja stabilna država, a ona je u burnoj historiji uvijek bila direktno povezana sa brojnošću i organizovanošću bošnjačkog naroda. Popis stanovništva u BiH u oktobru ove godine treba da da realnu sliku etničke strukture stanovništva na kojoj bi se mogao graditi stabilniji ustavno-pravni sistem zasnovan na evropskim standardima o ljudskim pravima i slobodama. Ovaj popis je posebno važan za bošnjački narod jer dolazi nakon genocida počinjenog nad Bošnjacima u periodu 1992.-1995. te u vremenu agresivnih i zlonamjernih kampanja sa ciljem da se realan procenat našeg naroda u strukturi stanovništva sa sadašnjih 55 posto svede na znatno manji broj procenata. Medijskim podmetanjem lažnih dilema Bošnjacima da se izjasne etnički kao Bosanci ili Muslimani, neke nevladine organizacije, a uz finansijsku pomoć iz inostranstva, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje u protekloj agresiji na BiH nisu uspjeli ostvariti Milošević i Tuđman'', navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Tokić.

Bošnjaci, dodao je, ne smiju dozvoliti ponavljanje zabluda sa ranijih popisa kada su ''nagovareni da se u značajnom procentu izjasne kao Jugosloveni''.

''Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda poziva građane bošnjačkog etničkog porijekla da se na predstojećem popisu stanovništva neizostavno izjasne kao Bošnjaci te da ne nasjedaju plaćenim misionarima koji smanjenjem procenta Bošnjaka pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i marginalizirati politički uticaj bošnjačkog naroda'', konstatirao je Tokić.