Za prva tri mjeseca naredne godine
0

TK: Usvojena odluka o privremenom finansiranju

FENA
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je danas, po hitnom postupku, izmjene i dopune budžeta ovog kantona za 2011. godinu.

Izmjenjeni budžet je u iznosu od 362.135 916 KM.

Osnovni razlog donošenja rebalansa budžeta je drastičan pad prihoda, naročito od PDV-a. U odnosu na prošlu godinu prihodi su pali za osam posto.

"Za plaće budžetskih korisnika troši se 72 posto budžeta, napomenuo je ministar finansija Mlađan Lazić", pojašnjavajući razloge što je rebalansom predviđeno smanjenje plaća za dva posto.

Ministar je kazao da je to signal sindikatima da započnu pregovore oko usaglašavanja budžeta za narednu godinu, u kojoj se očekuje još manje prihoda.

Rebalansom je predviđeno i da se višak rashoda nad prihodima pokrije sredstvima od arnžmana sa MMF-om, koji se očekuje u iznosu od 24 miliona KM.

Usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca naredne godine. Usvajanjem odluka o privremenom finansiranju omogućen je i nesmetan rada Zavodu za javno zdravstvo TK-a i Službi za zapošljavnje u prva tri mjeseca naredne godine.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Izmjene se odnose i na obračun prava, za koja će se, umjesto prosjeka Federacije, ubuduće koristiti prosjek plaće u TK, koji je znatno manji.

Oštriju raspravu poslanici su vodili o izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju. Rasprava se odnosila na imenovanje direktora u osnovnim školama koje će ubuduće birati školski odbori, a ne kao što je bila praksa roditelji i nastavno osoblje.

Usvojen je i Zakon o srednjem obrazovanju i odgoju. Po skraćenom postupku usvojene su i izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima. Njime su na jednom mjestu regulisana većina prava koja se odnose na policijska ovlaštenja i radnopravni status policijskih službenika.

Podržan je i program rada Skupštine i Vlade TK-A za narednu godinu.