BiH
0

Skupština TK: Usvojen Nacrt budžeta za 2012.

FENA
Tuzla
Tuzla
Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Nacrt kantonalnog budžeta za 2012. godinu u iznosu nešto većem od 391 milion konvertibilnih maraka.

Nacrtom, koji je nakon usvajanja upućen u javnu raspravu, predviđeno je pokrivanje duga iz ranijeg perioda sredstvima od MMF-a novim zaduženjem u iznosu većem od 44 miliona maraka. Nacrtom su planirane uštede od 15 miliona KM na račun budžetskih korisnika. Ponuđeni Nacrt negativno je ocijenjen od boračke populacije, ali i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, zbog čega je prije nekoliko dana najavljeno stupanje u generalni štrajk 5. marta.

Nezadovoljni ponuđenim Nacrtom, predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak tražili su da se izdvajanja za poljoprivredu i privredu ne diraju, te da se uštede ostvare na drugim poljima. Redovnoj sjednici Skupštine TK, na kojoj su se zastupnici izjašnjavali osim o Nacrtu i o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima te osnivanju JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli, i drugim, prethodila je svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana nezavisnosti BiH, na kojoj je o ovom značajnom datumu govorio dopredsjednik Skupštine TK Slađan Ilić.

On je izrazio zahvalnost onima koji su u vrijeme rata u BiH smogli snage da brane ljudske vrijednosti i civilizacijske tekovine, ugrađujući u njene temelje svoje živote, stvarajući tlo za izgradnju zajednice u kojoj će se vladavinom zakona i zaštitom ljudskih prava i sloboda, izgraditi zemlja po mjeri svakog njenog građana.