Skupština HNK usvojila budžet za 2012. godinu

F
FENA
20.3.2012. u 01:04
0
0
Skupština HNK usvojila budžet za 2012. godinu
0
Skupština HNK usvojila budžet za 2012. godinu Mostar
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak uvečer usvojila je Budžet HNK za 2012. godinu u iznosu 179 miliona konvertibilnih maraka, što je za 13 miliona više od prošlogodišnjeg rebalansiranog budžeta.
Na sjednici je istaknuto kako je Budžet baziran na uštedama, ali da ne bi trebalo doći do smanjenja plaća budžetskih korisnika, niti izdvajanja za socijalne kategorije. Međutim, upozoreno je kako sve to ovisi o prilivu sredstava u Budžet.

Skupština je na sjednici usvojila i Zakon o izvršenju Budžeta za 2012, prema kojem se, između ostalog, budžetski rashodi moraju uskladiti s prihodima.

Sindikati su zatražili skidanje s dnevnog reda prijedloga tog zakona, a kao razlog su naveli da taj prijedlog nije razmatran na Ekonomsko-socijalnom vijeću. Resorni ministar Samir Hadžihusejnović opovrgnuo je tu tvrdnju sindikata, ističući kako je Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta sastavni dio Budžeta te da se o njemu raspravljalo na Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Iako se kantonalna Vlada pri sastavljanju Budžeta pozivala na štednju, zastupnici Zijad Mušić (SDA) i Tomislav Perić (Radom za boljitak) na sjednici su u svojim izlaganjima naveli kako predloženi budžet uopće nije štedljiv, a to su potkrijepili činjenicom da su sva kantonalna ministarstva zatražila nekoliko novih zaposlenika.

Skupština HNK je na sjednici, između ostalog, usvojila i Zakon o visokom obrazovanju HNK. Tim se zakonom, kako je istaknuto na sjednici, osigurava stabilnost u finansiranju Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić, također u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: