{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strožije kazne za građane Tuzlanskog kantona

F
26.10.2011. u 15:25
0
0
Strožije kazne za građane Tuzlanskog kantona
0
Strožije kazne za građane Tuzlanskog kantona
Tuzla
Obavljanje fizioloških potreba na javnim mjestima, neprimjereno izlaganje dijelova tijela, prosjačenje i klađenje maloljetnika ubuduće će biti kažnjavano. Ovo je, uz ostalo, regulirano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, donesenom na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Skupština TK-a je prihvatila inicijativu BPS-a da se nezaposlenim osobama, s visokom stručnom spremom, omogući obavljanje pripravničkog staža u institucijama koje su u nadležnosti Vlade i Skupštine Kantona.
Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Sead Hasić je, neposredno pred izjašnjenje zastupnika, pojasnio da je Vlada TK-a donijela zaključak da se u saradnji s općinama i privrednim društvima načini plan prema kojem bi visokoobrazovanim osobama bilo omogućeno obavljanje pripravničkog staža. Prema evidenciji Službe za zapošljavanje takvih je 1.348.

Nije prihvaćena inicijativa SBB-a o smjeni direktora UKC-a Tuzla. Pojašnjavajući inicijativu, predsjednik Kluba zastupnika ove stranke, Salih Šabović, podsjetio je na Uredbu sa zakonskom snagom o ustanovama, prema kojoj u slučaju da ustanova dvije godine posluje negativno, osnivač, u slučaju UKC-a, Skupština i Vlada TK-a, trebaju pristupiti smjeni rukovodećih struktura. S tim u vezi, Šabović je naveo da je Vlada imenovala novi Upravni odbor, ali da nije ispoštovana Uredba u dijelu u kojem je Upravni odbor bio dužan u roku od 60 dana razriješiti dužnosti direktora Javne ustanove, odnosno, UKC-a Tuzla, te da je u tom slučaju dužan reagovati osnivač. Pri izjašnjenju o inicijativi o smjeni direktora UKC-a Tuzla većina zastupnika je bila uzdržana.

Bez veće rasprave doneseni su zakoni, o geološkim istraživanjima, te o rudarstvu. Skupština TK-a je donijela Zakon o prestanku važenja Zakona o zaštiti okolice. Sjednica je okončana prihvatanjem izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine TK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: