{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

F
12.12.2011. u 13:59
0
0
TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
0
TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.
Razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje odredbi Zakona s koncepcijom rada i Nastavnim programom osnovnih devetogodišnjih škola, usklađivanje sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu, kao i potreba popune pravnih praznina i preciziranja pojedinih odredbi Zakona.

Utvrđenim Prijedlogom dopunjavaju se opći ciljevi obrazovanja, što je bilo propušteno dosadašnjim propisom, a mijenjanjem definicije pojma „inkluzija“ u ovaj pojam se uključuju i nadareni i talentirani učenici u smislu sveobuhvatnog uključivanja u odgojno-obrazovni sistem, svakodnevni život i društvenu stvarnost. Radi lakšeg snalaženja i preglednosti, izmjenama i dopunama predviđena je obavezna procedura javnog konkursa, odnosno oglasa prilikom popune upražnjenih radnih mjesta za sve zaposlenike. S tim u vezi konkursi i oglasi bi morali biti objavljeni u dnevnim novinama i dostavljeni Službi za zapošljavanje TK-a radi isticanja na oglasnoj ploči.

Na ovaj način se nastoji osigurati transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa svim zainteresovanim osobama. Također se predviđa da će raspisivanje i objavu konkursa/oglasa provesti Ministarstvo. Ovakvo rješenje ima svoju opravdanost jer osigurava ekonomičnost i kontrolu utroška budžetskih sredstava, te transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa, jer će se unaprijed znati u kojem dnevnom listu će biti objavljivani.

Utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona bit će upućen na donošenje Skupštini Tuzlanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: