|

TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
0
F
FENA
12.12.2011. u 13:59
0
komentara
0

dijeljenja
TK: Utvrđene izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.
Razlog za donošenje ovog zakona je usklađivanje odredbi Zakona s koncepcijom rada i Nastavnim programom osnovnih devetogodišnjih škola, usklađivanje sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu, kao i potreba popune pravnih praznina i preciziranja pojedinih odredbi Zakona.

Utvrđenim Prijedlogom dopunjavaju se opći ciljevi obrazovanja, što je bilo propušteno dosadašnjim propisom, a mijenjanjem definicije pojma „inkluzija“ u ovaj pojam se uključuju i nadareni i talentirani učenici u smislu sveobuhvatnog uključivanja u odgojno-obrazovni sistem, svakodnevni život i društvenu stvarnost. Radi lakšeg snalaženja i preglednosti, izmjenama i dopunama predviđena je obavezna procedura javnog konkursa, odnosno oglasa prilikom popune upražnjenih radnih mjesta za sve zaposlenike. S tim u vezi konkursi i oglasi bi morali biti objavljeni u dnevnim novinama i dostavljeni Službi za zapošljavanje TK-a radi isticanja na oglasnoj ploči.

Na ovaj način se nastoji osigurati transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa svim zainteresovanim osobama. Također se predviđa da će raspisivanje i objavu konkursa/oglasa provesti Ministarstvo. Ovakvo rješenje ima svoju opravdanost jer osigurava ekonomičnost i kontrolu utroška budžetskih sredstava, te transparentnost i dostupnost objavljenih konkursa/oglasa, jer će se unaprijed znati u kojem dnevnom listu će biti objavljivani.

Utvrđeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona bit će upućen na donošenje Skupštini Tuzlanskog kantona.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.