{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TK: Inspektpori kreću u kontrolu mesnica

F
25.8.2011. u 16:13
0
0
TK: Inspektpori kreću u kontrolu mesnica
0
TK: Inspektpori kreću u kontrolu mesnica
U sklopu kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (TK) planiraju izvršiti pojačane aktivnosti i kontrolu rada svih mesnica i drugih prodajnih mjesta na kojima se vrši promet i distribucija svježeg mesa i mesnih prerađevina.
Nadzor će biti proveden od strane mješovitih timova Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona na području svih 13 općina TK-a.

U toku kontrole mesnica i drugih prodajnih mjesta koja vrše promet svježeg mesa i mesnih prerađevina veterinarska inspekcija će kontrolirati dokaz o obilježavanju mesa i organa životinja nakon veterinarsko-zdravstvenog pregleda, potvrdu o zdravstvenom stanju pošiljki životinjskog porijekla do krajnjeg odredišta, laboratorijski nalaz o izvršenoj mikrobiološkoj analizi proizvoda.

Istovremeno tržišno-turistička inspekcija će kontrolirati odobrenje za rad i rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta za fizičke osobe, rješenje o upisu u Sudski registar i rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pravne subjekte, baždarenosti vaga, cijena, deklaracija, izdavanja računa u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača za svaki ne izdati račun sankcionirati izdavat će se prekršajni nalozi u iznosu od 1.500,00 maraka, radno vrijeme i ugovore i pokrenute procedure za fiskalne uređaje.

Inspekcija rada za oblast rada i zaštite na radu će kontrolirati ugovore o radu, isplatu plaća uposlenicima i podnošenje obrazaca M-4. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju sve vlasnike i menadžment mesnica i drugih prodajnih mjesta da se usuglase s važećom zakonskom regulativom.

Također, napominju kako je cilj pojačanog nadzora suzbijanje nelegalne trgovine stočnim grlima, suzbijanje širenja zaraznih bolesti, oduzimanje zdravstveno neispravnog mesa i mesnih prerađevina stavljenih u promet, te zaštita zdravlja građana TK-a.

"Ovo priopćenje treba shvatiti kao edukativno - preventivnu radnju, upozorenje, a ujedno i kao zamolnicu svim gospodarskim subjektima iz ove oblasti da poduzmu sve radnje i aktivnosti u skladu sa zakonskim aktima i na taj način izbjegnu neugodne situacije i nepotrebne novčane kazne", saopćio je direktorKantonalne uprave za inspekcijske polsove Besim Duraković, dodajući da će nakon ovoga upozorenja inspektori na terenu djelovati isključivo represivno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: