BiH
0

Na području TK nema sjemena iz Egipta

FENA
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzla već pet dana na području svih 13 općina realizuje akciju sprječavanja prometa sjemena piskavice, određenih vrsta sjemena poljprivrednog bilja i sjemena mahunarki porijeklom iz Egipta. Do sada je izvršen inspekcijski nadzor više od 30 subjekata.

"Pregledamo sve uvoznike sadnog sjemena i sve veće distributere, a kontrolisat ćemo i manje distributere ovog sjemena kako bismo na osnovu što većeg broja subjekata nadzora mogli zaključiti ima li opasnosti ili ne. Na osnovu do sada pregledanog odgovorno tvrdim da na prostoru Tuzlanskog kantona nema uopće ovog sjemena", kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

Direktor Duraković apelira da dostributeri sjemena budu oprezni kako ne bi bili u situaciji da naprave prekršaje i suoče se sa sankcijama.

"Kada nađemo sjeme navedenih oznaka i tarifa, mi smo prisiljeni izreći velike novčane kazne koje se kreću od 15.000 do 30.000 KM. To su drakonske kazne, ali drakonska mjera je potrebna za ovakvu opasnost. Ako bi bilo povratnika prekršaja, onda ćemo podnositi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i od sudova tražiti izricanje maksimalnih kazni koje se kreću do čak 30.000 KM", kaže Diraković.

Akciju sprječavanja distribucije navedenog sjemena, koja će biti završena za deset dana, provode poljoprivredni, zdravstveni i općinski sanitarni inspektori.