{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta

S
8.7.2011. u 14:50
0
0
Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta
0
Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta
Agencija za sigurnost hrane BiH zabranila je uvoz u BiH, te prevoz kroz zemlju sjemena piskavice kao i određenih vrsta sjemena i mahunarki porijeklom iz Egipta, nakon saznanja Evropskog autoriteta za sigurnost hrane i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti da je piskavica uzrok epidemije hemoragičnog enterokolitisa uzrokovanog ešerihijom koli.
U saradnji sa Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Agencija je odmah izvršila procjenu rizika i donijela zaključak da je u zemlji neophodno sprovesti mjere povlačenja i uništavanja svih lotova spornog sjemena i mahunarki porijeklom iz Egipta.

Agencija u kontinuitetu prati sve informacije i naučne podatke vezane za epidemiju hemoragičnog enterokolitisa uzrokovanog ešerihijom koli O104:H4 u zemljama EU, te od 25. maja, u saradnji sa nadležnim organima BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta i uz angažman eminentnih eksperata iz ove oblasti, redovno vrši procjenu rizika i preduzima sve potrebne mjere radi zaštite zdravlja i interesa potrošača u zemlji.

Ova zabrana bit će na snazi do 31. oktobra, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: