{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta

S
8.7.2011. u 14:50
0
0
Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta
0
Zabrana uvoza sjemena piskavice i mahunarki iz Egipta
Agencija za sigurnost hrane BiH zabranila je uvoz u BiH, te prevoz kroz zemlju sjemena piskavice kao i određenih vrsta sjemena i mahunarki porijeklom iz Egipta, nakon saznanja Evropskog autoriteta za sigurnost hrane i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti da je piskavica uzrok epidemije hemoragičnog enterokolitisa uzrokovanog ešerihijom koli.
U saradnji sa Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Agencija je odmah izvršila procjenu rizika i donijela zaključak da je u zemlji neophodno sprovesti mjere povlačenja i uništavanja svih lotova spornog sjemena i mahunarki porijeklom iz Egipta.

Agencija u kontinuitetu prati sve informacije i naučne podatke vezane za epidemiju hemoragičnog enterokolitisa uzrokovanog ešerihijom koli O104:H4 u zemljama EU, te od 25. maja, u saradnji sa nadležnim organima BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta i uz angažman eminentnih eksperata iz ove oblasti, redovno vrši procjenu rizika i preduzima sve potrebne mjere radi zaštite zdravlja i interesa potrošača u zemlji.

Ova zabrana bit će na snazi do 31. oktobra, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: