{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH nije bilo slučajeva oboljelih od E.coli

F
19.7.2011. u 14:21
0
3
U BiH nije bilo slučajeva oboljelih od E.coli
0
U BiH nije bilo slučajeva oboljelih od E.coli
Foto: AFP
U Bosni i Hercegovini nisu zabilježeni slučajevi kontaminacije hrane bakterijom Escherichia coli (E.coli) niti je bilo oboljelih, izjavila je u utorak novinarima u Sarajevu doc. dr. Nihada Ahmetović, šefica Odsjeka za patogene mikroorganizme u Agenciji za sigurnost hrane BiH.
Ona je ovo rekla nakon sastanka mreže INFOSAN za BiH, koju čine predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH i drugih nadležnih institucija BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikta. Na sastanku su razmatrane aktivnosti vezane za kontaminaciju hranom E.coli, radionuklearnu nesreću u Japanu i uklanjanje s tržišta bočica za bebe koje sadrže bisphenol A.

Dr. Ahmetović kaže da je u koordinaciji s najvećim evropskim i svjetskim autoritetima redovno praćen razvoj situacije u vezi s E.coli.

"Na osnovu tih naučnih mišljenja i na osnovu podataka koje smo prikupili u našoj zemlji od laboratorija za kontrolu hrane i institucija javnog zdravstva, takvih problema nije bilo. Da ima slučajeva kontaminacije hrane ili oboljelih, dobili bismo takve podatke od laboratorija i institucija javnog zdravstva", rekla je ona.

Kada je u pitanju E.coli, Evropska komisija je zabranila uvoz sjemena piskavice iz Egipta. U skladu s nadležnostima, Agencija za sigurnost hrane donijela je naredbu zabrane uvoza sjemena piskavice iz Egipta, koja je objavljena u prošli petak.

"Identično kako je urađeno u zemljama Evropske unije na temelju odluka Evropske komisije, i Agencija je donijela odluku u BiH", kazala je dr. Ahmetović.

Međutim, rizik uvijek postoji i ona navodi da nadzor vrše inspekcijski organi.

"A u slučaju neadekvatnog rukovanja hranom, posebno u ljetnom periodu, uvijek postoji mogućnost kontaminacije, na što upućujemo savjete javnosti da dodatno obrati pažnju. S druge strane pratimo šta se uvozi u našu zemlju", rekla je šefica Odsjeka za patogene mikroorganizme u Agenciji za sigurnost hrane dr. doc. Nihada Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: