{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U BiH nema slučajeva E.coli, ali se preporučuje oprez

F
22.6.2011. u 13:27
0
1
U BiH nema slučajeva E.coli, ali se preporučuje oprez
0
U BiH nema slučajeva E.coli, ali se preporučuje oprez
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U BiH nema hrane kontaminarane s Escherichia coli (E. coli) niti je bilo registriranih oboljelih, kazali su danas novinarima učesnici sastanka u Sarajevu koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa svim nadležnim institucijama države, entiteta i Brčko Distrikta, te uz prisustvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti mikrobiologije u vezi s procjenom rizika od E.coli.
"Nažalost, još ne znamo izvor E.coli, ali svakodnevno, u saradnji s međunarodnim i domaćim institucijama, pratimo situaciju radi poduzimanja mjera u zaštiti naših potrošača", izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Zbog toga što se još tačno ne zna koji je to izvor E.coli, Mačkić kaže da se u ovom trenutku ne mogu poduzimati ciljane mjere, ali su do sada više puta javnosti date preporuke da se pooštre mjere kontrole hrane i pojača lična higijena.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Jedna od mjera je i termička obrada hrane, jer, naprimjer, ako se meso peče na temperaturi višoj od 60 stepeni E.coli ne može da preživi tu temperaturu.

Prim. doc. dr. sc. Ivo Curić s Klinike za infektivne bolesti u Mostaru kazao je da prije svega "možemo ostati mirni".

Budući da je došlo ljeto, prof. Curić kaže da će svi bazeni dobiti upute o dezinfekciji vode, a potrebno je organizirati i nadzor klaonica od klanja do konzumenta mesa.

"Svaki segment koji može biti kontaminiran moramo držati pod kontrolom", naglasio je prof. Curić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Šefica odsjeka u Agenciji za sigurnost hrane BiH Nihada Ahmetović izjavila je da su preporuke koje se daju potrošačima u ljetnom periodu ustvari klasične preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Prije svega treba voditi računa da kupujemo namirnice u objektima koji su registrirani za obavljanje takve djelatnosti. Zatim da vodimo računa o izgledu namirnica", kazala je ona.

U ljetnom periodu inače su češća trovanja hrane, a samim tim treba više voditi računa o čuvanju namirnica.

Ahmetović je upozorila da namirnice treba čuvati na odgovarajućim temperaturama i pripremati ih na način da bude pravilna termička obrada. Namirnice poslije termičke obrade ne treba čuvati više od dva sata na sobnoj temperaturi i što prije je smjestiti u frižider. Važno je, također, odvojiti svježe namirnice od namirnica koje su termički obrađene zbog tzv. "unakrsne kontaminacije".

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Isto tako problem u ljetnom periodu predstavlja što mnogi jedu van kuće, u neodgovarajućim higijenskim uvjetima, a važno je da se tokom pripreme hrane koristi higijenski ispravna voda za piće.

"Najvažnije je u ovom periodu koristiti mjere lične i opće higijene. Vjerovatno je čitav ovaj problem s E.coli neodgovarajuća higijena, odnosno priprema namirnica", kazala je Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: