BiH
0

FOTO / U BiH nema slučajeva E.coli, ali se preporučuje oprez

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U BiH nema hrane kontaminarane s Escherichia coli (E. coli) niti je bilo registriranih oboljelih, kazali su danas novinarima učesnici sastanka u Sarajevu koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa svim nadležnim institucijama države, entiteta i Brčko Distrikta, te uz prisustvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti mikrobiologije u vezi s procjenom rizika od E.coli.

"Nažalost, još ne znamo izvor E.coli, ali svakodnevno, u saradnji s međunarodnim i domaćim institucijama, pratimo situaciju radi poduzimanja mjera u zaštiti naših potrošača", izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Zbog toga što se još tačno ne zna koji je to izvor E.coli, Mačkić kaže da se u ovom trenutku ne mogu poduzimati ciljane mjere, ali su do sada više puta javnosti date preporuke da se pooštre mjere kontrole hrane i pojača lična higijena.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Jedna od mjera je i termička obrada hrane, jer, naprimjer, ako se meso peče na temperaturi višoj od 60 stepeni E.coli ne može da preživi tu temperaturu.

Prim. doc. dr. sc. Ivo Curić s Klinike za infektivne bolesti u Mostaru kazao je da prije svega "možemo ostati mirni".

Budući da je došlo ljeto, prof. Curić kaže da će svi bazeni dobiti upute o dezinfekciji vode, a potrebno je organizirati i nadzor klaonica od klanja do konzumenta mesa.

"Svaki segment koji može biti kontaminiran moramo držati pod kontrolom", naglasio je prof. Curić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Šefica odsjeka u Agenciji za sigurnost hrane BiH Nihada Ahmetović izjavila je da su preporuke koje se daju potrošačima u ljetnom periodu ustvari klasične preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Prije svega treba voditi računa da kupujemo namirnice u objektima koji su registrirani za obavljanje takve djelatnosti. Zatim da vodimo računa o izgledu namirnica", kazala je ona.

U ljetnom periodu inače su češća trovanja hrane, a samim tim treba više voditi računa o čuvanju namirnica.

Ahmetović je upozorila da namirnice treba čuvati na odgovarajućim temperaturama i pripremati ih na način da bude pravilna termička obrada. Namirnice poslije termičke obrade ne treba čuvati više od dva sata na sobnoj temperaturi i što prije je smjestiti u frižider. Važno je, također, odvojiti svježe namirnice od namirnica koje su termički obrađene zbog tzv. "unakrsne kontaminacije".

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Isto tako problem u ljetnom periodu predstavlja što mnogi jedu van kuće, u neodgovarajućim higijenskim uvjetima, a važno je da se tokom pripreme hrane koristi higijenski ispravna voda za piće.

"Najvažnije je u ovom periodu koristiti mjere lične i opće higijene. Vjerovatno je čitav ovaj problem s E.coli neodgovarajuća higijena, odnosno priprema namirnica", kazala je Ahmetović.