Saradnja policije i inspektora
0

Zenica: Akcije protiv bespravne prodaje robe

ZEDA
Ispražnjena radnja na tržnici (Foto: ZEDA)
Ispražnjena radnja na tržnici (Foto: ZEDA)
Inspekcijski službenici Općine Zenica u saradnji sa eko-policajcima i policijskim službenicima PU I Zenica čitavo ljeto provode akciju sprječavanja nekvalitetne robe opasne po zdravlje stanovništva i nelegalnog obavljanja prodaje na javnim površinama u gradu. Kontrole su bile pojačane u pješačkoj zoni ispred Gradske tržnice i na područjima ispred Ekonomske škole i Jevrejske ulice.

U prvih nekoliko dana kontrolisali ulični prodavači su upozoravani na eventualne posljedice koje ih očekuju ukoliko i nakon upozorenja se zateknu u protivzakonitoj prodaji. Nakon prvih upozorenja prodavači, koji nisu imali dozvole za rad, sami su se sklonili sa ulice, a oni koji su koristili površine za koje nemaju odobrenje upozoreni su i vraćeni na mjesta na kojima je dozvoljena ulična prodaja, a rezultati su vidljivi.

Aktivnosti inspekcije i policije nemaju za cilj da privremeno uklone nelegalne prodavače sa ulice nego da ovaj problem, koji predstavlja ruglo grada, trajno se riješi.

Posebno je opasna nelegalna prodaja na javnim površinama namirnica i prehrambenih artikala, i predstavlja izvor zaraze i opasnih bolesti koje podjednako napadaju i ljude i životinje, poput bruceloza, leptospiroza, kju-groznica, itd.

Ljetne temperature pogoduju kvarenju prehrambenih artikala, posebno proizvoda kojima ističe ili je istekao rok trajanja i aktivnosti inspekcije imaju za cilj da spriječe prodaju nekvalitetne robe opasne po zdravlje stanovništva.