{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju

F
8.9.2011. u 16:18
0
0
TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju
0
TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas nacrt Zakona o javnom okupljanju.
Sloboda okupljanja, kao i održavanje javnih okupljanja na području Tuzlanskog kantona, trenutno su uređeni Zakonom o javnom okupljanju, međutim, dosadašnja primjena Zakona ukazuje na neophodnost da se sloboda javnog okupljanja uredi na način primjeren standardima međunarodnog prava.

Razlozi za donošenje novog Zakona su višestruki, a naročito značajni su promoviranje slobode javog okupljanja, ograničavanje javnih okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu radi zaštite javne sigurnosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih osoba, normiranje jedinstvenih pravila za ponašanje organizatora i učesnika javnog okupljanja, da bi se osigurao miran karakter tih okupljanja, te implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Koncepcijski i sadržajno, Zakon o javnom okupljanju je sistematizovan u šest poglavlja, koja čine tematski zaokružene cjeline unutar sadržinski jedinstvenog akta, i to Opće odredbe, Mirna okupljanja i javni protesti, Javne priredbe, Drugi oblici okupljanja, Kaznene odredbe, te Prijelazne i završne odredbe.

Kako se navodi u obrazloženju Nacrta za provođenje ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva u budžetu Tuzlanskog kantona. Još jedan od razloga za donošenje novog Zakona o javnom okupljanju jeste usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o prekršajima.

Uz Nacrt danas je definiran i Program Javne rasprave o nacrtu Zakona o javnom okupljanju. Javna rasprava će biti provedena u dvije faze, koje će trajati 60 dana od dana utvrđivanja Nacrta Zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: