{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju

F
8.9.2011. u 16:18
0
0
TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju
0
TK: Donesen Nacrt zakona o javnom okupljanju
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas nacrt Zakona o javnom okupljanju.
Sloboda okupljanja, kao i održavanje javnih okupljanja na području Tuzlanskog kantona, trenutno su uređeni Zakonom o javnom okupljanju, međutim, dosadašnja primjena Zakona ukazuje na neophodnost da se sloboda javnog okupljanja uredi na način primjeren standardima međunarodnog prava.

Razlozi za donošenje novog Zakona su višestruki, a naročito značajni su promoviranje slobode javog okupljanja, ograničavanje javnih okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu radi zaštite javne sigurnosti, zaštite prava, sloboda i zdravlja drugih osoba, normiranje jedinstvenih pravila za ponašanje organizatora i učesnika javnog okupljanja, da bi se osigurao miran karakter tih okupljanja, te implementacija instituta međunarodnog prava iz ove oblasti, posebno standarda Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Koncepcijski i sadržajno, Zakon o javnom okupljanju je sistematizovan u šest poglavlja, koja čine tematski zaokružene cjeline unutar sadržinski jedinstvenog akta, i to Opće odredbe, Mirna okupljanja i javni protesti, Javne priredbe, Drugi oblici okupljanja, Kaznene odredbe, te Prijelazne i završne odredbe.

Kako se navodi u obrazloženju Nacrta za provođenje ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva u budžetu Tuzlanskog kantona. Još jedan od razloga za donošenje novog Zakona o javnom okupljanju jeste usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o prekršajima.

Uz Nacrt danas je definiran i Program Javne rasprave o nacrtu Zakona o javnom okupljanju. Javna rasprava će biti provedena u dvije faze, koje će trajati 60 dana od dana utvrđivanja Nacrta Zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: