Urušene vrijednosti
0

Tinejdžerke u Tuzli rizikuju život zbog selfija, sociolog upozorava na savremene pošasti

A. K.
Tinejdžerke su selfie pravile na strmom dijelu krova zgrade u Tuzli (Foto: Facebook)
Tinejdžerke su selfie pravile na strmom dijelu krova zgrade u Tuzli (Foto: Facebook)
Da savremeni trendovi sa sobom nose opasnosti, posebno po mlađu populaciju, pokazuje i primjer iz Tuzle. U želji da najvjerovatnije naprave savršenu selfie fotografiju, tri tinejdžerke su se nepormišljeno popele na krov zgrade.

Dvije fotografije, na kojima se vide tri tinejdžerke kako na strmom dijelu krova zgrade u tuzlanskom naselju Stupine pokušavaju napraviti selfie, veoma brzo su postale viralne, a nepromišljenim potezom akterice ove priče svoj život su dovele u opasnost, pokazujući koliko slijepo praćenje savremenih trendova može biti opasno.

Spomenuta fotografija zabrinula je i tuzlanskog sociologa Srđana Vukadinovića koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da je riječ o jednom od nus produkata modernog doba, koji postaju sve suroviji.

"Ti nus produkti su i društvene mreže, selfi fotografije te sve ono što nastaje kao proizvod tehnologijskog doba te što pored svojih dobrih strana, čini mi se, ima mnogo više loših koje mogu biti veoma rizične, pa čak i katastrofične pod društvo", smatra Vukadinović.

Nepromišljenim potezom tinejdžerke su urgožavale svoje živote (Foto: Facebook)
Nepromišljenim potezom tinejdžerke su urgožavale svoje živote (Foto: Facebook)

Prizor u kojem tri tinejdžerke na krovu visoke zgrade prave selfie, pri tome nagnute u dubinu ambisa koji je ispod njih, kako navodi Vukadinović, zaustavit će dah svakome ko pogleda.

"Međutim, one smatraju da će to vjerovatno kod njih, ali i njihovih vršnjaka, nakon objave fotografije na društvenim mržama, biti stvar prestiža te kvalitativni kriterijum koji će ih u očima drugara podići mnogo više nego što su do tada bile", navodi univerzitetski profesor.

Takvo ponašanje, prema mišljenju našeg sagovornika, također je rezultat i jednog sistema urušenih vrijednosti.

"Taj sistem vrijednosti nekada je kao stvar prestiža predstavljao uspjeh u školi, vannastavnim aktivnostima, kulturi, sportu ili muzici. Ali, po svoj prilici danas je on mnogo retrogradan i zapravo nije sistem vrijednosti već jedan prazni vakuum u koji ulazi sve i svašta i kada to sve postane surovije i pogubnije po život mnogo je interesantnije i dinamičnije istomišljenicima", kaže Vukadinović.

Svi nus produkti nažalost u svijetu proizvode i ubistva, zakazivanja tučnjava među navijačima i slično, a sve to bi, kako vrijeme bude odmicalo, prema prognozama Vukadinovića, moglo postati još surovije.

"Ta rijalitizacija života, koja svoje korijene vuče iz svih mogućih reality programa, koji postaju sve suroviji, na kraju će biti zanimljivi tek onda ako neko smrtno strada. Takvi programi sada su sve prisutniji među tinejdžerima, a učesnici su im primjeri i uzori na koje se pozivaju. Sve to dovodi do toga da prave stravične scene kojima se svakome zaledi krv u žilama", ukazuje Vukadinović.

Prizori kao onaj iz Tuzle, prema riječima našeg sagovornika, posljedica su i brzog načina života u kojem roditelji nemaju mnogo vremena za posvećivanje svojoj djeci. Veliki broj njih je, kako kaže, daleko od pomisli da kontroliše šta to njihova djeca rade na društvenim mrežema ili u društvenim igrama.

"Roditelji danas misle da su djeci dali sve ako su im omogućili dobru elektronsku opremu, kompjutere, najmodernije mobilne telefone i slično. Možda su im dali u tom materijalnom smislu, koji ne znači ništa, ali im nisu dali u onom duhovnom, a koje znači prijateljstvo, ljubav, komunikaciju i toleranciju", naglašava Vukadinović.

Generacije koje su sklone surovostima za dolazak do "prestiža" na društvenim mrežama, prema stavu Vukadinovića, ne znaju za toleranciju, empatiju te razumijevanje drugog i drugačijeg.

Na samom kraju on je roditeljima savjetovao da mnogo više vremena provode sa svojom djecom, kontrolišući šta rade na društvenim mrežama, ali ne zabranjujući postojanje na njima, uz kreiranje segmenata svijesti i ukazivanje na štetnost savremenih modela ponašanja koji mogu biti veoma surovi i pogubni po život.