BiH
0

Tim Vojislava Šešelja traži odštetu od dva miliona eura

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Stručni tim koji pomaže odbranu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja predao je Haškom tribunalu zahtjev za nadoknadu štete od ukupno dva miliona eura zbog kršenja elementarnih ljudskih prava u toku devetogodišnjeg pritvora, objavljeno je danas u ovom sudu.

Tim za namjerno odugovlačenje procesa traži 500.000 eura, za uskraćeno pravo Šešelju na finansiranje troškova odbrane i narušavanja principa jednakosti oružja traži se nakonada od 400.000 eura, a zbog pokušaja nametanja advokata Šešelju 300.000 eura.

U saopštenju se navodi da bi, zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelju trebalo isplatiti 200.000 eura, a isto tokoliko i zbog uskraćivanja kontakta sa porodicom, prijateljima i ljekarom. 

Zbog suđenja za nepoštovanje suda, odnosno djelo koje nije propisano Statutom, traže 100.000 eura, koliko traže i zbog onemogućavanja komunikacije sa pravnim savjetnicima, onemogućavanja da se upozna sa pravnim izvorima na koje se poziva sudsko vijeće u  odlukama i tužilaštvo u svojim podnescima, a ista suma traži se i zbog odbijanja Tribunala da mu materijal dostavlja na papiru i na jeziku koji razumije - na srpskom jeziku. 

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine u januaru 2003. godine, a on se dobrovoljno predao 24. februara iste godine. Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.