vijesti
0

ICTY odbio Šešeljev odštetni zahtjev od dva miliona eura

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški tribunal (ICTY) odbio je kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, koji čeka na prvostepensku presudu za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, za odštetom od dva miliona eura zbog navodnih povreda njegovih prava tokom devetogodišnjeg pritvora, saopćeno je u četvrtak iz Tribunala.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), prema odluci donesenoj u srijedu, odbio je čitav odštetni zahtjev kao neutemeljen.

Šešelj je u svom odštetnom zahtjevu, podnesenom u januaru, precizirao kako najveću odštetu od pola miliona eura traži zbog namjernog otezanja postupka, a visoko je cijenio i povredu prava na finansiranje vlastite odbrane za što je tražio 400.000 eura dok je za pokušaje da mu se nametne odbrana tražio 300.000 eura.

Među odštetnim zahtjevima tu je bilo i uskraćivanje prava na posjetu njegovoj porodici, prijateljima i ljekarima što je vrednovao s 200.000 eura, a za niz drugih povreda poput prava na pravnu pomoć, pristupa pravnim informacijama i dokazima na vlastitom jeziku tražio je iznose od sto do 200.000 eura.

Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. godine a ove se sedmice, nakon izvođenja završnih riječi, sudsko vijeće povuklo na vijećanje o presudi. Haško tužilaštvo u završnim riječima je tražilo da ga se proglasi krivim i osudi na 28 godina zatvora.