Regija
0

Šešelj pred sudom 17. aprila zbog nepoštovanja suda

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj bit će u utorak, 17. aprila, izveden pred sudiju u Haagu kako bi se izjasnio o krivici po dopunjenoj trećoj optužnici za nepoštovanje suda.

Optužnica je dopunjena navodom da je Šešelj odbio da postupi po nalogu raspravnog vijeća od 3. novembra prošle godine i sa svoje internetske stranice ukloni knjige i dokumente u kojima otkriva identitete zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, 1991-1993.

Zbog odbijanja da ispuni nalog sudija da do 15. jula 2011. godine ukloni te dokumente, optužnica protiv Šešelja je u oktobru prošle godine jednom već dopunjena, a on je u novembru dva puta odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je sudija Barton Hol (Burton Hall) u spis, po pravilima suda, uveo da je on izjavio da nije kriv.

Treću optužnicu zbog nepoštovanja suda, Tribunal je protiv Šešelja podigao krajem maja prošle godine zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internetske stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svjedoka. Početkom jula 2011, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Oktobarskom dopunom, u optužnicu je uvrštena još jedna Šešeljeva knjiga u kojoj je otkrio imena zaštićenih svjedoka. Šešelja je Tribunal do sada zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora, a nepravosnažno na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci. Na drugu presudu žalili su se i Šešelj i tužilac, koji je zatražio da kazna bude povećana na tri godine zatvora.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda", kako bi rad suda učinio apsurdnim. U trećoj optužnici za nepoštovanje suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internetske stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svjedoka" iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, 1991-1993., javila je Beta

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internetska stranica registrirana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio djelo nepoštovanja suda tako što je tako što je svjesno i namjerno ometao provođenje pravde propuštajući da ukloni povjerljive dokumente sa svoje internetske stranice uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine očekuje se presuda. Tužilaštvo je u martovskoj završnoj riječi zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerirajući da bi trebalo da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003., kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega. Poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.