BiH
7

Tika će iz Turske hitno dopremiti lijekove i dezinfekciona sredstva

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici Turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) posjetili su danas Rijaset Islamske zajednice u BiH i interesovali se za vidove najneophodnije pomoći nastradalom stanovništvu od poplava i klizišta.

Muftija Ismail ef. Smajlović, koordinator Glavnog operativnog štaba Islamske zajednice i Razim Čolić, šef Kabineta reisa izvijestili su predstavnike TIKA-e o razmjerama šteta izazvanih katastrofalnim poplavama i klizištima i o najurgentnijim vidovima pomoći.

Smajlović i Čolić su im kazali da cijelo područje zahvaćeno poplavama i klizištima, u ovom trenutku ima potrebu za alatom, materijalom za raščišćavanje, odjećom, obućom i sredstvima za dezinfekciju.

Naime u područjima koja su još uvijek pod vodom, ili se raščišćavaju, kao što su Zavidovići, Maglaj, Doboj, Odžak, Orašje, Šamac, Bijeljina i Janja , ima puno uginulih životinja i nataloženog blata, smeća i drugog.

To treba očistiti i dezinficirati, pa su ta higijenska i dezinfekciona sredstva neophodna, kao i lijekovi.

U tom pogledu kontaktirat će se u ovim mjestima domovi zdravlja kako bi dostavili spiskove potreba koji će se dostaviti TIKA-i, kako bi oni u skladu s propisima BiH o uvozu lijekova mogli dopremiti potrebne količine lijekova i sredstava za dezinfekciju.

Predstavnici TIKA-e su iskazali spremnost da će potrebne lijekove i dezinfekciona sredstva hitno dopremiti iz Turske, prenosi MINA.