{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 615 poplavljenih objekata Islamske zajednice

F
23.5.2014. u 14:54
3
4
Više od 615 poplavljenih objekata Islamske zajednice
3
Više od 615 poplavljenih objekata Islamske zajednice
U vanrednim okolnostima Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) je u okviru svojih mogućnosti tražila načina za pozitivan doprinos u rješavanju krize nastale na pogođenim područjima.
Na konferenciji za medije danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci novinarima su muftija Ismail ef. Smajlović, Ekrem Tucaković i Meho Šljivo prezentirali zaključke s vanredne sjednice koju je jučer održao Rijaset IZBiH.

Nakon obilaska pogođenih područja reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uputio instrukciju svim organizacionim jedinicama IZBiH s jasnim zahtjevom za postupanje u nastalim okolnostima.

U tom kontekstu je uspostavljen Glavni operativni štab u Sarajevu koji je koordinirao rad organa i institucija IZBiH u vrijeme trajanja elementarne nepogode i sanacije nastalih šteta pružanjem interventne i dugoročne pomoći, informiranje javnosti, koordinacija pomoći u spašavanju života, hrani, lijekovima, alatu i smještaju u prihvatne centre, te animiranje zainteresiranih za pomoć pogođenim područjima u BiH, državama Evropske unije, Amerike, muslimanskih zemalja.

"Velika je bila zainteresiranost muslimana u džematima koji nisu pogođeni elementarnom nepogodom za pomoć stradalima, a opća karakteristika je da narod suosjeća sa stradalim i želi biti dio podrške i pomoći", kazao je Smajlović.

Istakao je da je IZ u BiH nastojao održati prisebnost vjerničke populacije u džematima pogođenim elementarnom nepogodom i entuzijazam solidarnosti u drugim dijelovima.

"U susretu s bošnjačkim povratnicima u određenim poplavljenim područjima iznesena je primjedba kako nadležni organi entiteta Republika Srpska zaobilaze i marginaliziraju ta područja prilikom pružanja pomoći", rekao je Smajlović.

Dodao je da je u nekim područjima došlo do značajne devastacije pojedinih džemata, kao što je to na području Željeznog Polja kod Žepča, koji će u narednom periodu raditi u otežanim uvjetima i biti oslonjeni na pomoć Rijaseta.

Poplavljenih objekata Islamske zajednice je više od 615, u džematu Cerska džamiju je porušilo klizište, a smrtno je stradala Hanifa Čelebić, 159 evakuiranih osoba, a 2.000 osoba je privremeno izašlo iz svojih kuća.

"U ovom trenutku interventno iz budžeta Rijaseta IZBiH da se izdvoji 150.000 KM za pomoć stradalim područjima muftijstva tuzlanskog, zeničkog, banjalučkog i bihaćkog, te još 10.000 KM uputi mešihatima Islamske zajednice u Srbiji i Hrvatskoj za pomoć stradalima od poplava u ove dvije države", rekao je Smajlović.

Također će se s posebnog podračuna izdvojiti 60.000 KM za kupovinu sjemena da bi se pomoglo u ponovnom zasijavanju obradivih površina na području muftijstva tuzlanskog, zeničkog i banjalučkog, a to će biti realizirano u saradnji i koordinaciji organa vlasti BiH.

Donesena je i odluka da se naredne školske godine od plaćanja internata oslobode svi učenici medresa čije su porodice pogođene poplavama, a uposlenicima je preporučeno da iz svojih ličnih dohodaka izdvajaju najmanje dva posto za pomoć građanima BiH.

Zadužena je Vakufska direkcija i Centar za islamsku arhitekturu da evidentiraju štete i pripreme projekte sanacije oštećenih objekata Islamske zajednice i mezarja.

Preporuka je da uposlenici Islamske zajednice u narednih godinu dana izdvajaju sredstva iz svojih ličnih primanja na poseban račun Rijaseta za pomoć ugroženim područjima od poplava u iznosu od najmanje dva posto.

Medijima Islamske zajednice, novinskoj agenciji MINA, radiju BIR, te listu „Preporod“ date su upute da informišu javnost o aktivnostima koje provodi Rijaset IZBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: