BiH
0

Tihić: Sporazum koji sadrži samo fraze bio bi besmislen

FENA
Nakon jučerašnjih razgovora s visokim predstavnikom Christianom Schwarz-Schillingom o nastavku procesa reforme ustava i policije, predsjednik SDA Sulejman Tihić je obavijestio Schillinga kako je bilo kakav sporazum koji sadrži samo fraze, ali ne i konkretna rješenja besmislen.

Takav sporazum prema Tihićevim riječima bio bi unaprijed osuđen na propast, te da zato on ne može prisustvovati sastanku predsjednika političkih stranaka koji je visoki predstavnik namjeravao organizirati sutra, saopćeno je danas iz SDA.

Tihić je u svom pismu OHR-u naglasio: "Iz razgovora koje sam imao s visokim predstavnikom i nekolicinom ambasadora smatram kako jasno proizlazi da cilj toga sastanka nije ozbiljna i konkretna diskusija o ustavnim reformama, već ponavaljanje do sada više puta usvojenih (neobavezujućih) izjava o potrebi promjena ustava i načelima. Jedna takva izjava (posljednja ili pretposljednja u nizu) već je potpisana u Washingtonu D. C. prilikom obilježavanja 10. godišnjice Daytonskog sporazuma, odnosno prije dvije godine."

Ponavljanje fraza o potrebi promjena ustava s ciljem uspostave efikasnije, funkcionalnije i manje skupe administracije, poštivanje ljudskih prava, ali bez preciziranja šta to konkretno znači, sadržaja ustavnih promjena, mogućih rješenja, odnosno kako i kada to realizirati, puko je gubljenje vremena i zavaravanje bh. javnosti i građana, smatra Tihić.

On je u pismu ocijenio da je način na koji je koncipirano vođenje budućih razgovora o ustavnoj reformi preko raznih komisija, sekretarijata, domaćih i inozemnih eksperata, a bez ikakvog političkog sporazuma, unaprijed osuđen na neuspjeh.

  • Uostalom, ni u jednoj zemlji na svijetu donošenje i reforma ustava nije samo pravno i ekspertsko pitanje već prvenstveno i najviše političko pitanje. Rok određen za okončanje ovoga procesa 31. decembar 2009. govori o (ne)ozbiljnosti ove inicijative. Potpuno je jasno, makar iz prethodnoga iskustva, da uoči općih izbora 2010. godine niko neće biti spreman potpisati ikakav sporazum o ustavnim reformama koji, u svakom slučaju, mora sadržati brojne kompromise, naveo je Tihić.

On smatra da to znači da će sve ostati isto samo će Bosna i Hercegovina i njeni građani izgubiti dragocjeno vrijeme i novac. U takvim okolnostima, predizborna kampanja, ukoliko je uopće bude, i 2010. godine kao 2006. bit će temeljena na retorici ukidanja entiteta, odnosno referendumu o otcjepljenju jednoga entiteta od BiH i sl.

Tihić je pozdravio zajednički angažman Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u reformi Ustava i policijskih struktura u Bosni i Hercegovini jer je vrijeme da ovaj proces krene dalje.

  • To jesu ključna pitanja za budućnost BiH i njihovo rješavanje je zajednički interes bh. političkih faktora i međunarodne zajednice. Sigurno je da ćemo radeći zajedno brže i lakše doći do rješenja, ocijenio je on.

Stoga je predložio da osnova sporazuma kao prva faza koju treba okončati prije početka druge faze budu rješenja iz aprilskog paketa.

To znači da sporazum treba da sadrži aprilski paket s reduciranim entitetskim glasanjem ili aprilski paket bez izmjena, ili usvajanje najmanje tri od četiri amandmana iz aprilskog paketa reforme Ustava Bosne i Hercegovine - 2.1. amandman I - nadležnosti države 2.2. amandman II - predsjednik BiH 2.3. amandman III - vlada BiH.

Što se tiče Amandmana IV – Parlamentarna skupština BiH on bi mogao biti predmet razgovora u drugoj fazi ustavne reforme

Tihić smatra da bi neka od ovih aletrnativnih rješenja mogla biti prihvatljiva i za neke od političkih stranaka koje su odbile aprilski paket.

U suprotnom, potpuno odbacivanje postignutog političkog sporazuma iz marta 2006. (koji sadrži 32 strane, od čega 13 strana amandmana na Ustav, uz paket zakonskih rješenja), potpisivanje sporazuma bez ikakvih konkretnih rješenja i sadržaja, te bez političkog dogovora o ključnim rješenjima, bila bi samo još jedna politička parada međunarodne zajednice kako bi se time prikrio njen neuspjeh, te anulirala odgovornost domaćih političkih snaga koje su odgovorne za sadašnju iznimno tešku političku situaciju u BiH, zaključio je u svom pismu OHR-u predsjednik SDA Sulejman Tihić.