Želi prihvatanje 88 miliona eura
0

Tihić: Sada je teško postići dogovor o osam miliona eura

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da se zalagao da se prihvati 88 miliona eura iz predpristupnih fondova (IPA) EU, te da je sada teško postići dogovor o preostalih osam miliona.

Tihić je ponovio da je i na sastanku stranačkih lidera insistirao da se prihvati solucija od 88 miliona eura da se ne bi ponovila situacija kao sa aprilskim paketom "kada dobra rješenja nisu usvojena zbog jednog ili neka druga dva rješenja".

''Trebamo odbiti 88 miliona, zato što ne možemo dobiti 96 miliona, a znamo da je posljedica odbijanja ovih IPA fondova ne samo gubitak 88 miliona ili 96 miliona, nego gubitak fondova na koje imamo pravo u sljedećoj godini'', rekao je Tihić.

On je istakao da SDA podržava odluku Vijeća ministara i dodao da je dobro ako SDP i SNSD mogu dogovoriti nešto bolje.

''Koliko su nama poznate procedure sada je teško postići dogovor o tih preostalih osam miliona", rekao je Tihić preciziravši da se mora proći procedura Direkcije za evropske integracije da bi se iskoristilo tih osam miliona, kao i da se za njihovu implementaciju moraju dobiti razne saglasnosti.    

Na internom sastanku najviše rangiranih zvaničnika EU koji je održan sinoć u Briselu nije postignut dogovor o predpristupnim fondovima za BiH, izjavila je danas Srni Anka Paduraru, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.