{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić očekuje rješavanje ključnih pitanja

F
14.9.2011. u 14:07
0
13
Tihić očekuje rješavanje ključnih pitanja
0
Tihić očekuje rješavanje ključnih pitanja
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Očekujem da na sastanku zakazanom za sutra, 15. septembra, riješimo nekoliko ključnih pitanja, na prvom mjestu zakon o popisu stanovništva, zakon o sistemu državne pomoći i da postignemo dogovor o vojnoj imovini IPA fondova izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić.
Tihić je istakao da je pred sutrašnji sastanak lidera političkih stranaka koji će biti održan u Sarajevu optimističan te dodao da će se na dnevnom redu susreta prvenstveno naći razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH.

"Dobro bi bilo da sutra finaliziramo ova pitanja koja se tiču kandidatskog statusa BiH i mape puta te da na trećem sastanku koji bi trebao biti održan u Banjoj Luci riješimo preostala pitanja", rekao je Tihić.

Tihić nije želio govoriti o detaljima prijedloga koji je ponudio ostalim stranačkim liderima, a koji se odnosi na tri prijedloga vezano za popis stanovništva, vojnu imovinu i državnu pomoć.

"Prijedloge sam izložio na prošlom sastanku i čini mi se da su naišli na odobravanje te da bi mogli biti finalizirani. Ne želim govoriti o detaljima da ne bih ugrozio ono što smo, čini mi se, već tada u dobroj mjeri usaglasili", pojasnio je Tihić.

Dodao je da očekuje da ona pitanja koja ne budu riješena sutra u Sarajevu, budu riješena na sastanku u Banjoj Luci. Kada je u pitanju zakon o popisu stanovništva, Tihić je rekao da misli da su politički lideri blizu dogovora te da će, jednom kad se oni usaglase o ovom zakonu, "biti olakšan i posao parlamentu BiH". Tihić, kazao je, podržava odluku Vijeća ministara BiH kada su u pitanju IPA fondovi i ovu odluku smatra korisnom.

"Bila bi velika šteta da ne iskoristimo oko 88 miliona eura iz ovih fondova. Nisam tačno upoznat sa zaključcima Vlade FBiH o ovom pitanju, ali smatram da Vlada nije u potpunosti protiv nego ima neke primjedbe. Smatram da treba prihvatiti ono što je donijelo Vijeće ministara", kazao je.

Na pitanje novinara da li će se sastati s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom da bi "izgladili nesuglasice o IPA fondovima", Tihić je rekao da će danas razgovarati s Lagumdžijom i detaljnije se informirati o odluci Vlade FBiH kojom ne podržavaju revidiranu listu projektnih prijedloga "IPA 2011.".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: