PS BiH
0

Tihić putuje na Treću misiju evropskih prijatelja Izraela

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjedvajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić sudjelovat će 26. i 27. januara na Trećoj misiji evropskih prijatelja Izraela povodom obilježavanja 65. godišnjice oslobađanja logora Aušvic-Birkenau, Republika Poljska, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Glavna tema misije bit će "Sjećanje na prošlost kao poticaj mirnoj budućnosti, Europa protiv antisemitizma, rasizma i ksenofobije".

"Tokom boravka u Poljskoj, planirano je prisustvo specijalnom simpozijumu na kojima će biti održana predavanja o temi "Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma", "Svijet poslije holokausta" i "Promoviranje tolerancije i dijaloga za mirnu budućnost"," navodi se.

Drugog dana posjete, osim oficijelne ceremonije povodom evropskog Dana sjećanja na holokaust, bit će upriličen obilazak mjesta koja su zanačajna za razdoblje Drugog svjetskog rata.

Planiran je obilazak bivših nacističkih logora smrti Aušvic-Birkenau, gdje će biti održana vjerska služba i polaganje cvijeća, te nakon toga i posjeta muzeju Aušvic.