|

Tihić: Klub vijećnika Bošnjaka zastupat će SDA u budućim pregovorima oko Mostara

Tihić: Klub vijećnika Bošnjaka zastupat će SDA u budućim pregovorima oko Mostara
1
F
FENA
19.12.2012. u 17:13
22
komentara
1

dijeljenja
Tihić: Klub vijećnika Bošnjaka zastupat će SDA u budućim pregovorima oko Mostara
Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić izjavio je danas u Mostaru kako ta stranka daje punu potporu Klubu vijećnika Bošnjaka Gradskoga vijeća Mostara da u pregovirima u OHR-u oko rješenja Statuta grada Mostara i Izbornoga zakona BiH zastupa SDA, ali i druge političke stranke koje budu podržale njihove prijedloge i stavove.
Tihić je kazao kako je nakon današnje proširene sjednice Kluba vijećnika Bošnjaka Gradskoga vijeća Mostara i izaslanstva SDA iz zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH i BiH, te predstavnika NVO-a i boračkih udruženja, idejno rješenje za Statut Grada Mostara uspostava više multietničkih općina u kojima bi bilo koncentrirano oko 60 posto vlasti, dok bi se ostatak tj., 40 posto, odnosilo na jedinstvenu gradsku upravu.

Predsjednik SDA BiH kazao je također kako se u rješavanju Statuta grada Mostara neće dozvoliti da to rješenje bude na štetu građana Mostara, nego će se koristiti svi mehanizmi, uključujući i mehanizame zaštite vitalnoga nacionalnog interesa i zaštite države.

Po njegovim riječima, Klub Bošnjaka svjestan je da pitanje Mostara nije samo pitanje Bošnjaka u Mostaru nego i pitanje Hrvata i Srba te da treba tragati za takvim rješenjem.

Tihić je dodao kako je svjestan i činjenice da se narušeni odnosi SDA i HDZ-a reflektuju i na dogovar oko pitanja Statuta grada Mostara, a predsjednik Gradskoga obora SDA Mostara Zijad Hadžiomerović kazao kako ne vjeruju u iskrene namjere HDZ-a i njihovo zalaganje za ujedinjenje grada Mostara.

Na pitanje postoji li mogućnost da se otvori prostor i drugim jedinicama lokalne samouprave da riješe svoj status kroz više općinskih jedinica, predsjednik SDA je ocijenio kako to nije moguće jer se, kako je kazao, Mostar ne može usporediti s nijednim drugim gradom u BiH.

"Rješenja o Mostaru su daytonska rješenja, odnosno ustavna, i Mostar nema sličnosti s drugim mjestima u BiH", kazao je Tihić.

Inače, Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostar pozvao je, osim SDA, SDP, SBiH i SBB da na isti način daju potporu oko, kako je kazano, pravilnog i poštenog donošenja rješenja za Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...