SDA sedam pozicija, SDP-u šest
0

Tihić i Lagumdžija dogovorili raspodjelu 13 direktorskih mjesta

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednici SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija, osim ministarskih mjesta u Vijeća ministara BiH, danas su dogovorili i raspodjelu direktorskih mjesta u 13 agencija na nivou BiH, od čega je SDA pripalo sedam, a SDP-u šest pozicija.

"I SDA i SDP-u pripalo je po jedno mjesto člana Centralne izborne komisije BiH", rekao je Tihić novinarima u Sarajevu.

SDA će dobiti i direktorsko mjesto u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA), Agenciji za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH, Kancelariji za harmonizaciju plaćanja u poljoprivredi, Agenciji za osiguranje i Agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

SDP će, prema dogovoru, dobiti mjesto zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu, te pozicije direktora Kancelarije za razmatranje žalbi, Kancelarije za reviziju poslovanja institucija BiH, Agencije za policijsku podršku i Fonda za povratak BiH, prenio je BHRT.

Od ranije je poznato da će na mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje biti imenovan zajednički kandidat HDZ-a i SDP-a Miro Džakula.

Današnjim dogovorom Tihića i Lagumdžije uspostavljeno je koordinaciono tijelo na državnom i federalnom nivou koje će činiti čelni ljudi SDP-a i SDA da bi u budućnosti bile izbjegnute koalicijske nesuglasice.

Predsjedništvo SDP-a verifikovalo je današnji dogovor lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića o raspodjeli ministarskih i zamjeničkih mjesta u Vijeća ministara BiH, prema kojem će, mjesto ministra inostranih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripasti predsjedniku SDP-a.
Novi ministar transporta i komunikacija BiH biće potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, a SDP-u će, prema dogovoru sa SDA pripasti i zamjenička ministarska mjesta u ministarstvima bezbjednosti, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih  poslova. 

Sadik Ahmetović kandidat je SDA za ministra bezbjednosti BiH, a kandidat za zamjenika ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, potvrdio je Srni potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović.

Mehmedović je dodao da SDA još nije postigla dogovor o tome ko će biti njen kandidat za ministra odbrane BiH, te je trenutno poznato samo to da će on biti iz Tuzlanskog kantonalnih poslova.