BiH
0

Na sjednici Predsjedništva SDA u petak kadrovska imenovanja

FENA
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Erdal Selmanović, portparol SDA i Sulejman Tihić (Foto: Sarajevo-x.com)
Stranka demokratske akcije (SDA) održat će sjednicu Predsjedništva stranke u petak, 13. januara, na kojoj će biti utvrđena kadrovska imenovanja za pozicije ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH, a bit će poznata i imena direktora državnih agencija, potvrdio je večeras Feni glasnogovornik SDA Erdal Selmanović.

Predsjednici SDA i SDP-a Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, inače koalicioni partneri u vlasti, postigli su danas dogovor i potpisali sporazum o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH, a sve na temelju političkog dogovora šest političkih lidera (SDP, SDA, SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990).

Sporazumom je precizirano da po dva ministarstva u Vijeću ministara BiH, koja inače pripadaju Bošnjacima, pripadnu SDA-u i SDP-u i to SDA će predložiti ministra odbrane i ministra sigurnosti, dok će SDP predložiti za ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg VM BiH Zlatka Lagumdžiju i za ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića.

Kako ističe Selmanović, SDA će dobiti i mjesto zamjenika ministra finansija kao i direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA), dok će SDP imenovati tri zamjenika i to zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenika ministra civilnih poslova, ali i zamjenika ministra sigurnosti koji će biti iz reda hrvatskog naroda.

Dodao je i da kadrovska imena nisu dio danas potpisanog sporazuma između SDP-a i SDA, a kadrovska imena ministara iz SDA će biti poznata u petak nakon sjednice Predsjedništva SDA.

S druge strane, SDPBiH je već održao sjednicu Predsjedništva na kojoj je prihvaćen dogovor Tihića i Lagumdžije.